RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Як українців можуть позбавляти авто у воєнний час: оприлюднено процедуру

Під час воєнного стану закон дозволяє відчужувати автомобілі громадян для потреб держави та ЗСУ без згоди власників з повним переходом права власності, а не передачу в тимчасове користування. Після скасування воєнного стану повернути машину можна, якщо ж вона збереглась.

Про процес примусового відчуження ТЗ повідомляють у AmperCar.

Відповідне рішення ухвалюється військовим командуванням ЗСУ з узгодженням із місцевою владою, однак така процедура не потрібна на території бойових дій. Зауважимо, що тероборона та поліція не мають таких повноважень.

Факт відчуження здійснюється на підставі акта із наступною інформацією:

  • назва військового командування та органу, який погодив рішення про примусове відчуження;
  • відомості про власника автомобіля;
  • інформація про документ на право власності (за наявності);
  • опис майна, відомості про реєстраційний номер транспортного засобу, марку, модель, номер шасі, рік випуску і т.д.

Його повинен підписати власник авто й уповноважені особи військового командування, а також орган місцевої влади. Ще додається висновок вартості автомобіля на дату його оцінки (хоча сам документ можуть затвердити й без цього висновку).

"Оцінку відчуженого майна проводять приватні суб’єкти оціночної діяльності, органи державної влади або місцевого самоврядування за погодженням із власником. Водій має право висловити свої зауваження чи пропозиції щодо вартості авто. Висновок про оцінку можна оскаржити у суді", - наголошують у виданні.

Окрім цього, громадяни мають право на ідшкодування вартості відчуженого авто за рахунок держбюджету. Попереднє повне відшкодування провадиться до підписання акта. Наразі такий механізм ще не почав працювати, тому можна отримати повну компенсацію, звернувшись із заявою до військового комісаріату після скасування воєнного стану.

Якщо ж авто після скасування воєнного стану збереглось, то його повернення здійснюється у судовому порядку. Воно відбувається лише за бажанням власника і не є обов’язком, тому можна вільно обирати один з двох варіантів. Зрозуміло, що якщо авто не збереглося, немає можливості вимагати його повернення.

Раніше "Апостроф" писав, як вилучений у кримінального авторитета броньований позашляховик урятував життя українським захисникам.