RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Украинские водители столкнулись с серьезной проблемой из-за войны: как решить

Через війну та вимушену евакуацію українські водії зіткнулися з ще однією великою проблемою. Другий комплект гуми із собою біженці не брали, а весна не питала у війни дозволу наступати.

Саме тому експерти розповіли, що буде, якщо за теплої погоди їздити на зимовій гумі.

Варто зазначити, що певна частина українських автомобілістів із різних причин навесні не переходить на літні шини. У нашій країні це не заборонено, але стиль їзди слід змінити.

Гумовий компаунд зимової шини зберігає свою еластичність навіть на морозі, завдяки чому кожна шашка протектора добре прилягає до мікронерівності асфальту, щоб колесо добре трималося дороги. Зі свого боку канавки та ламелі малюнка на зимовій шині добре чіпляються за сніг та лід, а на літній – за сухий асфальт. Відповідно, у "не своїх" дорожніх умовах кожна шина працюватиме нештатно.

Літній компаунд гірше почувається в мороз, ніж зимовий – у спеку. Тобто їздити влітку на зимових шинах цілком можливо.

Зимові шини на теплій поверхні мають помітно найгірший коефіцієнт зчеплення, і це слід враховувати при керуванні:

Довший гальмівний шлях . Залишайте на чверть - на третину більше місця для гальмування, оскільки колеса на зимовій гумі раніше зриваються в юз. Для автомобілів з антиблокувальною системою в гальмах це не так актуально.

Схильність до занесення (зносу) при активному маневруванні на швидкості. Найпростіша ситуація, коли "зима" може позначитися - проходження повороту на дуже високій швидкості. Передні колеса запищать і якщо не скинути газ, машина може спробувати попливти назовні повороту.

На дрібні рухи кермом автомобіль у зимовому "взутті" реагує цілком адекватно (на розумній швидкості, звичайно), хоча по-спортивному гострого керма чекати не варто.

Експерти вважають: якщо не доводити дорожні ситуації до критичних, зимові шини в літній період не завдаватимуть незручності водіям. Законодавчо заборона їзди на зимових шинах у деяких країнах існує, але українці до тих держав не евакуюються.

Нагадаємо, раніше повідомлялося про те, чи є штрафи за їзду на літній гумі в зимовий період.