RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У яких випадках дітям дозволено їхати на першому сидінні авто: три правила

Адвокати розповіли, у яких випадках можна пускати дитину на переднє крісло автомобіля при їзді.

Про це повідомив сайт "Дорожній адвокат".

Право допустити дитину на переднє місце залишається за батьками та водієм та регулюється законом. У разі порушення встановлених правил водій відповідає.

Відповідно до п.п. 21.11.б ПДР забороняється перевозити в легковому автомобілі дітей, ріст яких менше 145 см, без використання дитячих утримувальних систем (автокрісла, бустери), що дозволяють пристебнути дитину за допомогою ременів безпеки.

При цьому згідно з п.п. 21.13 ПДР дитячі утримуючі системи не дозволяється встановлювати в місцях для сидіння першого ряду.

Винятки згідно з п.п. 21.13 ПДР є тільки для дітей молодших трьох років. Таких дітей можна перевозити дома для сидіння першого ряду. Але за умови встановлення утримуючої системи проти напрямку руху та при відключенні передньої подушки безпеки цього місця (за її наявності).

Щодо права їхати на сидіння першого ряду правила поділяють дітей на три окремі категорії:

  • Діти на зріст понад 145 см – можуть їхати на передньому сидінні без дитячої утримуючої системи. При досягненні такого зростання автокрісло вже не потрібне.
  • Діти зростом до 145 см у віці від 3-х років мають право їхати тільки на сидіннях другого або третього ряду (за наявності) та виключно у дитячій системі утримання. Таким дітям заборонено перебувати на сидінні першого ряду під час руху навіть за наявності утримуючої системи.
  • Діти до 3-х років, незалежно від зростання, можуть перебувати під час руху авто на передньому місці в спеціальному автокріслі, встановленому проти руху. Додатковою умовою є відключення передньої подушки безпеки.

Відповідальність за порушення цих правил несе водій: уперше штраф становить 510 грн., а при повторному порушенні за рік штраф складає 850 грн.

Нагадаємо, в Україні хочуть відчутно підняти штрафи за перевищення швидкості, а сплатити штрафи за порушення правил дорожнього руху можна за допомогою кількох сервісів.