RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

Всі новини

Дорожче у 30 разів: як можуть у 2023 році вдарити по кишені нововведення українським водіям

Майбутній 2023 рік для автомобілістів в Україні напевно принесе багато сюрпризів, навіть якщо широко анонсоване повернення техогляду так і не введуть.

Портал today.ua пише, що може подорожчати для автолюбителів з наступного року.

У 2023 році обіцяють повернути обов'язковий техогляд усіх легкових та вантажних автомобілів, проте ця інформація офіційно поки що не підтверджена.

Читайте також: Прийде розщедритися: водіям показали "прайс" на техогляд і назвали суми штрафів

Більше того, заступник міністра фінансів Олександр Кава виступає проти обов'язкового техогляду всіх легкових авто, оскільки, за його словами, асоціація України з ЄС передбачає лише технічну перевірку автомобілів, які виїжджатимуть із нашої країни до Європи. А внутрішні справи асоціацію не турбують.

У 2023 році в Україні, не виключено, впровадять обіцяне розмитнення автомобілів через мобільний додаток "Дія".

Спочатку очікувалося, що розмитнення у такий спосіб запрацює ще 2021 року, але його перенесли на червень 2022 року. Однак, мабуть, через воєнний стан розмитнення в смартфоні ще не запрацювало. Технічно цей процес вже практично готовий, проте відповідний законопроект має затвердити Верховна Рада.

Як зазначав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, розмитнити євробляху через "Дію" можна буде лише за 10 хвилин, причому митниця не братиме участі у цьому процесі. Тому, як очікується, розмитнити авто з європейськими номерами можна буде простіше, швидше та дешевше.

Кабінет Міністрів планує збільшити з 10 до 15 днів термін сплати штрафів за порушення правил дорожнього руху, зафіксованих камерами автофіксації. Зазначається, що за десять днів багато порушників не встигають зробити сплату штрафу. Крім того, можуть запровадити загальні строки для примусового виконання ухвали про штраф.

В Україні також у 30 разів може збільшитися вартість отримання посвідчення водія і в 4 рази – вартість реєстрації автомобілів. У Верховній Раді вже зареєстрували відповідний законопроект №8193. У документі пропонується збільшити граничну вартість усіх адміністративних послуг, прив'язавши її до прожиткового мінімуму. Це, як зазначається, необхідно для того, щоб послуги, що надаються сервісними центрами МВС, не були збитковими для держави.

На даний момент немає причин для суттєвого збільшення цін у 2023 році як на нові, так і вживані автомобілі. Проте все залежатиме від загальної ситуації в країні, стану економіки, курсу іноземних валют, цін на паливо, а також від багатьох інших факторів, у тому числі, наприклад, від того, чи працюватиме громадський транспорт.

На весь 2023 рік експерти та чиновники не роблять прогнозу, що буде з автомобільним паливом у країні. Принаймні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що цієї зими дефіциту палива не прогнозується, навіть незважаючи на підвищений попит на бензин і дизель через активне використання генераторів. А ось Нацбанк прогнозує, що у 2023 році бензин, дизельне паливо та автогаз подорожчає на 20%.

Нагадаємо, раніше ми писали, які авто з "автоматом" продають в Україні за доступною ціною.