RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

В Україні оштрафували водія за непристебнутого пасажира: що вирішив суд

Останнім часом в Україні поліцейські почали частіше штрафувати водіїв за пасажирів, які не пристібаються ременем безпеки.

Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Читайте також: Нові правила перевірки водіїв на алкоголь: яка доза допустима та які штрафи у 2023 році

Зазначається, що зазвичай штрафують лише водія, не пристебнутого ременем безпеки. Нині ж ситуація дещо змінилася.

Так, співробітники поліції зупинили машину та побачили, що водій був пристебнутий ременем безпеки, а ось пасажир на задньому сидінні забув це зробити.

На запитання інспектора, чому він перевозить непристебнутого пасажира, водій заявив, що не повинен відповідати за нього.

Після цього правоохоронці склали на водія постанову про притягнення його до адміністративної відповідальності за частиною 5 статті 121 КУпАП з накладенням штрафу 510 гривень.

В ухвалі зазначено, що водій порушив вимоги пункту 2.3. ПДР, "перевозивши пасажира, який не був пристебнутий ременем безпеки".

Після цього водій звернувся до суду із позовом. Водночас зазначили, що відповідно до пункту 2.3.в ПДР на машинах, обладнаних ременями безпеки, водій повинен особисто користуватися ними і не перевозити не пристебнутих людей.

Відповідно до частини 5 статті 121 КУпАП порушення правил користування ременями безпеки передбачає накладення штрафу у розмірі 510 грн. Водночас у суді вирішили дослідити наявні у справі докази як відеозапис з місця зупинки.

Пасажир і справді не пристебнувся, але суд звернув увагу, що у справі немає доказів руху авто з непристебнутим пасажиром.

З урахуванням відсутності доказів руху автомобіля суд визнав ухвалу поліції незаконною і скасував її. Водій не має права перевозити непристебнутих ременями безпеки пасажирів, але такі порушення мають бути підтверджені доказами. Коли машина не рухається, пасажир не повинен використовувати безпеки.

Раніше "Апостроф" повідомляв, як не отримати покарання за поширене порушення правил дорожнього руху.

  • Вас може зацікавити:

В Україні спростять замовлення гарних автономерів: у МВС назвали дату

В Україні спростили процедуру отримання прав водія: кого торкнулися зміни

Великий штраф та конфіскація авто: в Україні хочуть серйозно посилити покарання за одне з порушень правил дорожнього руху