RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

20 травня

19 травня

18 травня

Всі новини

Надто дороге задоволення: за що можуть оштрафувати водія мопеда на 40 тисяч гривень

Автоводіїв в Україні штрафуватимуть за небезпечне перевезення тварин, а водіям мопедів загрожує штраф розміром у понад 40 тисяч гривень та позбавлення права керувати транспортним засобом на 5 років без посвідчення водія відповідної категорії.

Про це повідомляє "Дорожній адвокат".

Зазначається, що водія мопеда суд оштрафував на 40800 грн та позбавив права керування на 5 років, оскільки той кермував без водійського посвідчення категорії "А1". Варто наголосити, що реєстрація мопеда обов’язкова, незалежно від руху на дорозі місцевого чи державного значення.

Читайте також: Не треба погоджуватися з поліцією: за це порушення ПДР водій не повинен сплачувати штраф

Так, для управління мопедом необхідно мати спеціальну категорію водіння "А1". З категоріями "В", "С" або навіть "А" заборонено керувати мопедом. Якщо водій не знає цього закону, йому загрожує отримання великих штрафів позбавлення права керувати мопедом.

Зокрема, згідно з пунктом 2 статті 126 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за керування мопедом без категорії "А1" передбачається штраф у розмірі 3400 гривень. У разі повторного керування мопедом без категорії "А1" протягом року, згідно з пунктом 5 цієї ж статті, передбачається штраф у розмірі 40800 гривень, а також позбавлення права керувати транспортним засобом на строк від 5 до 7 років.

Нагадаємо, в українському уряді визначили перелік моделей автомобілів, які підпадають під транспортний податок у 2023 році – до списку внесли 226 одиниць.

  • Вас може зацікавити:

В Україні введуть нові штрафи: за що каратимуть до 8500 грн

Законно і "з вітерцем": яка максимальна швидкість на дорогах дозволена в різних країнах

Купувати й продавати авто можна буде в "Дії": в МВС розкрили деталі