RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Чи можна штрафувати за відсутність аптечки в авто та які є винятки

Якщо водій в Україні не має в автомобілі аптечки, вогнегасника або знаку аварійної зупинки, це вважається порушенням правил дорожнього руху й поліція може накласти штраф у розмірі 340 грн.

Про це пише ресурс Центр Авто.

Відсутність аптечки кваліфікується як порушення частини 1 статті 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тобто водія можуть звинуватити у керуванні транспортним засобом з технічною несправністю.

Читайте: Українських водіїв почали штрафувати за несправний прилад: саме час перевірити, чи працює у вашому авто

Проте відсутність вогнегасника та аптечки у приватному автомобілі, який не використовується для пасажирських перевезень, має попереджувальний характер й нормативні документи не передбачають окремої відповідальності за керування власним авто без аптечки.

Це встановлено в статті 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Водночас відсутність аптечки в транспортному засобі, що використовується для пасажирських перевезень, тобто таксі чи маршрутці, може призвести до накладання штрафу у розмірі 680 грн.

Повторне ж порушення протягом року може призвести до позбавлення посвідчення водія на період від трьох до шести місяців або навіть адміністративного арешту на період від п’яти до десяти днів.

Нагадаємо, раніше ми писали, що патрульна поліція час від часу штрафує водіїв за тріщини на склі автомобіля, проте такі дії є протизаконними.

  • Вас може зацікавити:

Ніколи так не робіть: ТОП-3 помилки водіїв при їзді у спеку

Більше шкоди, ніж користі: головні недоліки додаткової шумоізоляції авто

Чому автомобіль погано гальмує і як це виправити: поради водіям