RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Українських водіїв почали штрафувати за несправний прилад: саме час перевірити, чи працює у вашому авто

Деякі водії не приділяють достатню увагу технічному стану автомобільних вогнегасників та аптечок, які обов'язково повинні бути у машині, через що їх цілком заслужено зупиняють представники поліції.

Про один із таких випадків повідомив ресурс Дорожній адвокат.

Інцидент стався, коли правоохоронці зупинили водія для перевірки. Чоловік дотримувався правил дорожнього руху та мав у своєму автомобілі вогнегасник, аптечку й знак аварійної зупинки. Коли ж поліцейські вирішили перевірити справність вогнегасника, виявилося, що він не працював.

Читайте: Безпека в автомобілі: як правильно обрати вогнегасник

Хоча пряма юридична відповідальність за перевезення несправного вогнегасника відсутня, поліція може видати попередження за це порушення згідно з статтею 125 Кодексу України про адміністративні правопорушення й на водія склали протокол за порушення пункту 31.4.7 правил дорожнього руху.

Водій обурився, що при наявності вогнегасника отримав штраф та звернувся до суду з позовом. До того ж у разі не оскарження такої постанови, у випадку повторного порушення у нього могли вилучити посвідчення водія строком від 3-х до 6-ти місяців.

Під час судового засідання було встановлено, що керування автомобілем без аптечки та справного вогнегасника, спеціально призначеного для даного типу транспортного засобу, заборонено законом. Але в Україні не передбачено покарання за володіння непрацюючим вогнегасником, тому поліція може видати лише попередження за це порушення.

Водночас суд зазначив, що умовою для настання такої відповідальності є використання транспортного засобу для надання послуг з перевезення пасажирів. У такому випадку передбачена відповідальність водія на підставі ч.2 ст.121 КУпАП. Водій же керував транспортним засобом, який не використовується для надання послуг з перевезення пасажирів. Тому суд зробив висновок про відсутність підстав для притягнення водія до адміністративної відповідальності за ч.1 ст.121 КУпАП.

Суд зазначив, що керування легковим автомобілем без аптечки, призначеної саме для цього типу автомобіля, та працездатного вогнегасника заборонено. Це питання однозначне і не підлягає багатозначному трактуванню. Проте відсутність цих елементів не може бути підставою для накладення штрафу на підставі ч.1 ст.121 КУпАП у розмірі 340 грн. А також не може бути підставою для позбавлення права керування у разі повторного порушення на підставі ч.4 ст.121 КУпАП.

Нагадаємо, раніше ми писали про алгоритм дій у випадку, якщо у водія загорілося авто.

Вас може зацікавити:

Ніколи так не робіть: ТОП-3 помилки водіїв при їзді у спеку

Більше шкоди, ніж користі: головні недоліки додаткової шумоізоляції авто

Чому автомобіль погано гальмує і як це виправити: поради водіям