RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Простий у обслуговуванні і використанні: на Харківщині презентували новий автомобіль для розмінування, кадри

Харківські рятувальники отримали першу в Україні спеціальну машину для підготовки ґрунту до розмінування, яку розробили, сертифікували та виготовили на Харківщині. Вона дешевша за іноземні аналоги, але не поступається в ефективності.

Про це повідомив голова Харківської обласної державної адміністрації та військово-цивільної адміністрації Олег Синєгубов у Facebook.

Читайте також: В Україні розробили і тестують комплекс нових дронів ST1: фото, відео і особливості

"Ця машина випробовувалася більше року та отримала сертифікат відповідності, що дозволяє налагодити її виробництво.Техніка проста у використанні та обслуговуванні, а також помітно дешевша закордонних аналогів. При цьому абсолютно не поступається у ефективності, так само знешкоджуючи протипіхотні та протитанкові міни", - написав він.

За словами Синєгубова, ця техніка має автоматичний пульт управління та камери відеоспостереження. Це зменшує ризик для розмінувальників.

"Ми вже придбали дві такі машини, друга буде передана до кінця листопада. Вартість однієї - 5,6 млн грн", - зазначив глава Харківської ОВА.

Фото: facebook.com/synegubov.official

Як уточнив він у Telegram, це вже дев’ята машина для розмінування, що працюватиме у Харківській області, але перша від харківського виробництва. Механізм авто дозволяє швидко відновити та замінити будь-яку її деталь, якщо випадково наїхати на протитанкову міну.

"Прототип проходив випробування 4 місяці. Тож це машина, яка випробувана в бойових умовах та на собі підірвала більше ніж 300 протипіхотних мін. Працює вона дистанційно, на відстані 300 метрів, аби не було загрози ураження уламками для людей", - розповів Синєгубов.

Фото: facebook.com/synegubov.official

Як зауважив очільник ОВА, загальна вага протимінної машини складає 16 тонн. Вона готує ґрунт до розмінування 3-4 кілометри на годину. В авто чотири камери, які допомагають в управлінні. Машина може знешкоджувати 95% усіх мін.

"Навчання операторів триватиме кілька тижнів. І одразу спрямуємо машину на один із найзасміченіших напрямків", - додав він.

Нагадаємо, уХаркові створили унікальне взуття для саперів, яке захистить від мін.

  • Вас може зацікавити:

На півночі України ще більше мінують кордон: фото і відео

На Київщині стартує навчання ліцеїстів мінній безпеці

В Україні розробили "олівець" для саперів: фото