RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

У мумії давньоєгипетської кішки виявили несподівану знахідку: опубліковано фото

У Франції за допомогою 3D-технологій дослідили давньоєгипетську мумію кішки і знайшли три хвоста та п'ять лап.

Про це повідомляє "Naked Science".

Французькі фахівці з Національного інституту профілактичних археологічних досліджень дослідили мумію давньоєгипетської кішки віком 2,5 тисячі років, яка зберігається в Музеї образотворчих мистецтв Ренна (Бретань). Однак дослідження провели без "розтину" та зняття пов'язок.

Для початку фахівці створили тривимірну модель мумії і в якості бази використали рентгенівські знімки отримані від ветеринара. Потім її обробили за допомогою технології доповненої реальності, роздрукували на 3D-принтері, "освітивши" і виділивши лише окремі частини мумії.

В результаті виявилося, що всередині напівпрозорої моделі немає черепа, замість нього була кулька з тканини. Крім того, мумія містила п'ять задніх лап і три хвоста.

"Ми очікували побачити одну кішку, а не кілька відразу. Збереглися мільйони мумій тварин, деякі з них насправді порожні, інші містять лише одну кістку, а іноді й цілий скелет. Реннська мумія - один з можливих варіантів", - пояснив співробітник Inrap Феофан Ніколас.

3D-модель цієї мумії представлена у Музеї образотворчих мистецтв, і його відвідувачі можуть самостійно ознайомитися зі стародавнім артефактом за допомогою спеціальних окулярів.

Як повідомляв "Апостроф", у Єгипті поблизу міста Луксор археологи знайшли 20 стародавніх дерев’яних саркофагів, у яких, ймовірно, поховані священники.