RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Навколо відомого українського видавництва розгорівся скандал в мережі через Росію: фото

Відомий український дизайнер і видавець Ілля Стронґовський обурився співпрацею "Видавництва Старого Лева" з російським видавництвом "Манн, Іванов і Фарбер" (МІФ), дорікнувши українським авторам і видавцям грошима з країни-агресора.

Про це він написав гнівний пост на своїй сторінці в Facebook.

Суть докору полягає в тому, що "Видавництво Старого Лева" продало права на публікації двох своїх книг - "Я так чую" і "Я так бачу" - російському видавництву "Манн, Іванов, Фербер".

"Оскільки МІФ імпортує книги і в Україні," Аґрафка "російською тепер продається не тільки в Росії, але і в Україні. Але гроші за її російськомовні книги йдуть в Росію", - підкреслив Ілля Стронґовський.

Він звернувся особисто до авторів згаданих книг Романни Романишин і Андрія Лесіва, а також до видавництва з проханням мотивувати їх появу російською мовою в Росії.

"А то тут у нас війна роками, тисячі вбитих, захоплені території, а зробила все це держава, де ваші книжки видали і цими грошима вам за права заплатили. Нічого не муляє?" - запитує видавець.

Пост Іллі Стронґовського викликав активне обговорення в соцмережі, під ним вже з'явилося безліч коментарів. Відреагували, зокрема, і у "Видавництві Старого Лева", де пояснили продаж прав на видання книг в Росії бажанням популяризувати українську книгу на ворожій території.

"Популяризувати українську книгу - це добре. Популяризувати українську культуру - добре. І на ворожій території також. Така культурна боротьба і пропаганда. Ми не видаємо російські книги і не популяризуємо їх, не відвідуємо територію Росії. Зате хочемо, щоб український книгу знали і визнавали всюди, як і нашу державу", - зауважили у видавництві.

Автор книг "Я так чую" і "Я так бачу" Андрій Лесів подякував Іллю Стронґовського за турботу і запевнив, що гонорар за продаж ліцензії був переведений на благодійність.

"Так, все вірно, книги видані російським видавництвом МІФ, наш гонорар за продаж ліцензії переведений на рахунки "Вернись живим", про що ми не маємо звички оголошувати публічно. Видання наших книг розглядаємо як культурну експансію у вороже культурне середовище", - підкреслив автор.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в соціальних мережах активно обговорювали підручник з всесвітньої історії для учнів шостого класу, в якому розповідається про походження людини.