RU  UA  EN

Неділя, 22 вересня
  • НБУ:USD 41.05
  • НБУ:EUR 45.60
НБУ:USD  41.05
Суспільство

Новини

21 вересня

Всі новини

Тут утримували німецьких військовополонених: історія закинутої "сталінки" в Києві. Фото

В кінці Алматинській вулиці, що у ДВРЗ, можна побачити старий напівзруйнований будинок. Мало хто знає, що його історія тягнеться ще з 30-х років минулого століття. Більше про неї розповів відомий київський екскурсовод Кирило Степанець.

Читайте також: Ошатно вбрані українці і гамірна торгівля на вулицях: архівне фото Києва у 1911 році

Цей будинок був збудований ще в 1936 році й що тоді, що зараз, такий тип будівель має назву „Сталінка “, від імені тогочасного правителя. Такий тип багатоквартирного сімейного житла відрізнявся високими стелями, великими вікнами та достатньою кількістю кімнат. Авжеж, радянській номенклатурі яка селилась в таких будинках не було потреби тіснитися всією сім'єю в маленькій кімнатці. Поверхів вони мали найчастіше від 2 до 5, а будувалися близько до робочих місць — цехів, фабрик, заводів та центру міста. І матеріали для них обиралися хороші й недешеві, червона та біла цегла, а зовнішній фасад декорувався в стилі сталінського ампіру, що навіть зараз зберігає відтінки минулої величі. То як вийшло, що настільки якісний й дорогий на свій час будинок зараз стоїть в руїнах?

Фото: Кирило Степанець

Фото: Кирило Степанець

Фото: Кирило Степанець

Першого руйнування він зазнав 1943 року, коли німецькі війська, відступаючи, спопелили добру частину ДВРЗ. Від вогню постраждала майже вся забудова селища. Втім, вже на початку 50-х років почалася повоєнна відбудова. Здійснювалася вона, як тоді було заведено, зусиллями полонених німців. Вони цей будинок відбудували, і, за спогадами автора книги „ ДВРЗ“ В. Приходька, їм же він служив табором. Згодом його перекваліфікували в гуртожиток і роздавали там кімнати робочим Дарницького вагоноремонтного заводу.

З часом люди почали приватизовувати кімнати та перероблювати їх у квартири, однак і вони там довго не прожили. Вже згодом будинок був визнаний непридатним для проживання, проте конкретної причини так і не вказали. Є версія, що це через щурів, які прогризли дерев'яні перекриття і заполонили собою приміщення, інша версія вказує на те, що це могло статися через постійну детонацію старих снарядів недалеко від нього. Так чи інакше, людей звідти відселили начебто для ремонту, проте так туди ніколи ніхто й не повернувся, й відтоді будинок стоїть недоторканий й зламаний часом.

Нагадуємо, нещодавно ми публікували як виглядала Львівська площа у Києві на початку минулого століття

  • Вас також може зацікавити:

Як виглядала вулиця Прорізна у Києві у 1950-х роках: унікальні фото

Хрещатик, ботсад та вокзал: цікаві фото Києва у 1960-х роках

За три дні згоріло понад дві тисячі будинків: в 1811 році в Києві сталася одна з найбільших пожеж в історії, фото