RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Скандальний закон про освіту: країна ЄС зробила нову важливу заяву

Будапешт буде і далі домагатися від Києва відкликання закону про освіту, а якщо цього не відбудеться, то буде вимагати санкцій Європейського союзу проти України.

Про це заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сиярто, передає Радіо Свобода.

"Доля закордонних угорців не є предметом торгу для Угорщини, і через це Україна повинна відкликати свій закон про освіту. Ми будемо боротися до останнього за відгук Україні цього закону ... У цій справі не може бути компромісу", - підкреслив керівник МЗС Угорщини.

Через те, що угода передбачає зміцнення прав нацменшин, вважає Сиярто, Угорщина ініціює на нараді міністрів закордонних справ країн ЄС у Люксембурзі 16 жовтня процедуру перегляду цієї угоди.

Для цього потрібно скликати Раду з питань асоціації, пояснив міністр, додавши, що Угорщина виступить з ініціативою поставити це питання на порядок денний цього органу. Він, однак, зазначив, що для його прийняття потрібна кваліфікована більшість.

За словами міністра, якщо Україна не зробить необхідних заходів, в силу можуть вступити штрафні санкції ЄС, які торкнуться сферу торгівлі, адже умови асоціації містять домовленість про вільну торгівлю, яка відкриває перед Україною європейські ринки.

"Якщо буде визнано, що Україна порушила основні принципи угоди про асоціацію з ЄС, то наслідком цього може стати введення торгових і економічних санкцій", - резюмував Сиярто.

Як повідомляв "Апостроф", уряд Угорщини висловило рішучий протест проти нового закону "Про освіту", прийнятого Верховною Радою.