RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Вчені заявили про початок шостої хвилі вимирання на Землі: подробиці

На думку фахівців, в світі почалася шоста хвиля масового вимирання через людей, які знищили більше половини диких тварин за півстоліття.

Про це повідомляє The Guardian, посилаючись на доповідь Living Planet Index Всесвітнього фонду дикої природи (WWF).

Вчені з 59 країн проаналізували дані про 16 704 популяцій, що представляють чотири тисячі видів. Так, з'ясувалося, що в період з 1970 по 2014 рік людство знищило 60% ссавців, птахів, риб і рептилій на планеті. Такі показники зафіксували менше, ніж за півстоліття.

На думку дослідників, виною вимирання тварин стали люди, а це, в свою чергу, загрожує нашому майбутньому. Зростаюче споживання ресурсів знищує середовище проживання, від якої залежать якість повітря і води.

"Вчені встановили, що найсильніше постраждали тварини в Південній і Центральній Америках, де популяції хребетних скоротилися на 89%. Багато в чому це обумовлено вирубкою лісів. Кожні два місяці знищують частину тропічної савани, відомої як серрадо, порівнянної за розмірами з Лондоном (понад півтори тисячі квадратних кілометрів). Серед місць проживання більше інших постраждали річки і озера, де популяції диких видів скоротилися на 83%", - говориться в повідомленні.

У доповіді назвали причини, чому тварин стає менше: знищення природних середовищ існування заради сільськогосподарських потреб, вбивства тварин заради їжі. Також на їх зникнення впливають хімічні забруднення, торгівля тваринами та поширення інвазійних видів.

Як заявив гендиректор WWF International Марко Ламбертіні, відновити втрати дикої природи допоможе скорочення споживання м'яса. Виконавчий директор WWF в Великобританії Таня Стіл додала: "Ми перше покоління, яке знає, що знищує планету, і останнє, здатне щось зробити з цим".

Як повідомляв "Апостроф", агентство Dumpark створило карту інтенсивності забруднення світового океану, представивши її у вигляді показової інфографіки.