RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Вчені вказали на дивну аномалію на Марсі: фото

Дослідники вивчили міграцію 495 дюн на Марсі і виявили, що деякі з них рухаються з несподіваною швидкістю.

Про це повідомляє "ScienceAlert".

Зокрема, за допомогою знімків, зроблених камерою HiRISE космічного апарату Mars Reconnaissance Orbiter, вчені проаналізували зміни в положенні близько півтисячі дюн, висота яких досягала 120 метрів. Як і очікували дослідники, в умовах Марса швидкість їх руху була нижче, ніж на Землі.

У деяких випадках швидкість міграції марсіанських дюн була приблизно в 50 разів нижче, ніж показники їх земних аналогів. Однак в трьох випадках марсіанські дюни показали незвичайну спритність.

Йдеться про такі області, як Великий Сирт, гірський ланцюг Hellespontus Montes і приполярні піщані масиви Olympia і Abalos Undae.

На сьогодні вчені не можуть пояснити причини цих явищ: ймовірно, вони полягають в різких топографічних межах і унікальних температурних градієнтах, аналогів яким не можна зустріти на Землі. Так, наприклад, у випадку з нашою планетою грунтові води біля поверхні або рослини можуть призвести до затримки піску. На Марсі цього, очевидно, не спостерігається.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", марсохід NASA Curiosity переїхав в нову частину гори Шарп на Марсі і переслав на Землю нові знімки місцевих пейзажів.