RU  UA  EN

Субота, 29 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 червня

27 червня

Всі новини

Учені розгадали одну з найцікавіших таємниць вікінгів: фото

Дослідники з трьох шведських університетів прийшли до висновку, що знаменитий рунічний камінь з Река, розташований біля озера Веттерн в центральній частині Швеції, був споруджений вікінгами в ІХ столітті як оберіг від різкого похолодання в Скандинавії.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Вокруг света".

Рунічний камінь з Река - один з найвідоміших в світі. Його п'ять сторін покриті 762 рунами, проте точне значення тексту залишається незрозумілим: деякі його частини відсутні, а окремі руни написані різними формами письма.

Вважається, що камінь був встановлений як пам'ятник мертвому синові, і раніше вчені припускали, що в тексті йдеться про бої, які відбувалися за сто років до того часу, коли він був споруджений.

У новому дослідженні, об'єднавши методи філології, археології та історії релігії, вчені прийшли до іншої інтерпретації тексту. На їхню думку, в рунічних написах мова йде про іншу битву - "між світлом і темрявою, теплом і холодом, життям і смертю". Таким чином написи є скоріше натяком період екстремальної зими, що насувається, описують занепокоєння, викликане смертю сина, і страх перед новою кліматичною кризою, подібною до тієї, що сталася після 536 р н.е.

Як відомо, в VІ столітті через серію вивержень вулканів середні температури на Скандинавському півострові знизилися, а посіви були зруйновані. Результатом стали голод і масове вимирання - населення тут скоротилася, як мінімум, в два рази. Дослідники відзначають, що пам'ять про ці події була передана наступним поколінням і, можливо, навіть вплинула на міфологію.

Як повідомляв "Апостроф", археологи знайшли в центрі столиці Швеції Стокгольма під землею старовинний корабель.