RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

11 травня

10 травня

Всі новини

Вчені виявили фантастичну знахідку під землею в Швеції

Археологи знайшли в центрі столиці Швеції Стокгольмі під землею старовинний корабель.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Вокруг света".

Вчені розкопали ймовірні залишки військового судна 16 століття під парком Кунгстредгорден в центрі міста.

Відзначають, що корабель "Самсон", побудований на замовлення шведського короля Карла IX в 1590-х роках, вважався втраченим для історії протягом майже чотирьох століть. Як виявилося, весь цей час він міг пролежати під ногами жителів шведської столиці.

"Фантастично весело робити подібне відкриття. Думаю, подібне ніколи не станеться зі мною знову", - сказав Філіп Тонемар, археолог, який брав участь в розкопках.

Сьогодні центр Стокгольма - це жвавий район з численними будівлями, підприємствами, парками, але без значних водойм. Однак в середині 18-го століття великі ділянки міста опинилися під водою, так що пришвартувати "Самсон" в центрі сучасного Стокгольма було цілком можливо.

Археологи поки не можуть визначити точну назву судна, але його структура, приблизний вік і розмір - більше 30 метрів в довжину - відповідають описам "Самсона". Якщо це дійсно він, відкриття може допомогти розгадати таємницю зникнення військового корабля в 1607 році, всього через кілька років після його споруди.

Можливо, "Самсон" був позбавлений деяких частин і покинутий в Стокгольмі. На той час, коли затоплені райони міста були осушені в середині 1800-х років, судно вже могло бути поховано під приблизно 200-річним шаром сміття.

"Відомо, що "Самсон" не згадується в історичних записах після 1607 року. Ймовірно, цей корабель був залишений на березі на початку 1600-х років", - сказав Тонемар.

Як повідомляв "Апостроф", українські археологи розповіли про загадкове поховання дівчини із золотою діадемою, виявлене влітку 2019 року на Більському городищі в Полтавській області. Знахідки експонуються в археологічному музеї Харківського університету.