RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Астронавти NASA успішно виростили в космосі їстівні рослини: що це значить

Група дослідників з Космічного центру імені Кеннеді в умови космосу вперше виростила салат, який виявився абсолютно безпечним, поживним і смачним.

Про це повідомляє британське видання The Guardian.

Керівник проекту Джіоя Масса вважає, що це досягнення стане критично важливим для астронавтів під час тривалих місій - таких, як висадка людей на Місяць, яка запланована до 2024 року, або перша пілотована місія NASA на Марс, яка може відправитися в кінці 2020-х років .

Рослини салату астронавти вирощували в системі Veggie, яка складається з грунтової подушки, LED-освітлення і системи поливу, яку заправляли через спеціальну трубку. Урожай дозрівав протягом 33-56 днів, перш ніж листя зірвали, заморозили і відправили на Землю для хімічного і біологічного аналізу.

Виявилося, що вирощений в космосі салат схожий за структурою на той, який росте на Землі, а деякі рослини навіть виявилися багатшими на калій, натрій, фосфор і цинк. Через те, що космічні рослини розвивалися в більш теплій, вологій та закритій системі, у них був високий рівень бактерій, проте всі вони були нешкідливими - ніякої кишкової палички або сальмонели.

"Якщо зберігати упаковану їжу досить довго, її якість, смакові якості і поживність погіршуються. Вітаміни деградують. Крім того може бути також психологічна користь від вирощування рослин та догляду за за ними", - пояснила сенс вирощування овочів в космосі керівник проекту Джіоя Масса.

Раніше найбільшими делікатесами для астронавтів були ліофілізоване морозиво, рідкі сіль і перець і зневоднені креветки. Тепер меню може значно розширитися. NASA збирається розширити ряд їстівних видів рослин, які будуть вирощувати на МКС, серед яких, зокрема пліч-чой, латуку, червона капуста, а також помідори і перці.

Як повідомляв "Апостроф", в Каліфорнії (США) трагічно загинув 64-річний астронавт Майк Х'юз, який намагався довести, що Земля пласка.