RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.50
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

Всі новини

У Норвегії під землею знайшли похоронний корабель вікінгів: фото

У Норвегії археологи виявили похоронний корабель вікінгів, розкопки якого повинні початися найближчим часом.

На ці цілі уряд Норвегії пообіцяло виділити 15,6 мільйона норвезьких крон (1,5 мільйона доларів США). Найближчим часом вчені приступлять до роботи.

Корабель було знайдено в Йеллестаді на території муніципалітету халдеї на півдні Норвегії восени 2018 року археологами Норвезького інституту дослідження культурної спадщини (NIKU) за допомогою георадара. Цей прилад дозволяє зондувати грунт за допомогою електромагнітних хвиль, отримуючи зображення структур, прихованих в глибині землі.

Залишки стародавнього кургану, в наші дні майже непомітного, знаходиться посеред поля. Похоронний корабель лежить усього лише в декількох десятках сантиметрів від поверхні.

За даними геофізичної розвідки, вихідна довжина корабля була 23-24 метра, що зберігся до наших днів корабельний корпус має довжину близько 20 метрів. Штевні корабля було зруйновано ймовірно, під час сільськогосподарських робіт.

В наші дні курган знаходиться приблизно в кілометрі від берега моря, але в епоху вікінгів рівень моря був на 4,5 метра вище, а відстань до моря становило всього 650 метрів. Тому, на думку експертів, дотягнути корабель до майбутнього поховання волоком навряд чи було складним завданням

Поки що вчені не знають, в якому стані зберігся корабель і був розграбований курган в давнину. Пробні розкопки поховання показали, що кіль судна був досить вузьким, тому Йеллестадскій корабель міг, скоріше, бути гребний турою, а не вітрильним судном.

У минулому році дослідники виявили за допомогою георадара поблизу від кургану останки кількох довгих будинків і курганів. Це призвело до версії про те, що місце поховання було частиною кладовища.

"Похоронний корабель не існує ізольовано, а є частиною кладовища, яке явно призначене для демонстрації сили і впливу", - вважає археолог NIKU Ларс Густавс (Lars Gustavsen).

Неподалік від поля, де знайдено корабельне поховання, розташований курган Еллхеуген (Jellhaugen), який в наші дні має висоту 9 метрів і розміри близько 85 на 70 метрів, що робить його другим за величиною курганом в Норвегії після кургану Ракхеуген. Серед місцевих жителів збереглася легенда, що в кургані спочиває "король ЕЛЛ" в своєму кораблі. Однак розкопки Ерліг Йохансена в 1968 і 1969 роках показали, що в кургані немає корабля, але є два розграбованих поховання 426-598-го і 692-896 років.

Як повідомляв "Апостроф", раніше вчені знайшли в Бермудському трикутнику корабель, який зник майже 100 років тому.

Також в Польщі в річці Вісла археологи виявили залишки великого вантажного корабля, який затонув кілька сотень років тому.