RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Мешкає лише у двох річках: в Україні відкрили новий вид тварин

Фахівці Харківського університету імені Каразіна відкрили новий вид тварин: зоологи виявили та описали невідому раніше трохету Бланшара.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "KharkivToday".

Трохета - це вид піявок. Невідому раніше трохету Бланшара вдалося знайти у двох річках Ялти ще до окупації Криму.

Великій п'явці присвоїли ім'я зоолога Рафаеля Бланшара, який працював в Криму в кінці XIX століття та відшукав її, але не зміг довести відміну від інших подібних п'явок.

Нова трохета Бланшара має довжину 9 сантиметрів. Її харківські вчені пропонують внести до Червоної книги України.

"Якщо якісь робити технічні споруди (на річках Ялти), відведення води, цей вид може вимерти. Ми його пропонуємо внести до Червоної книги України. Це ще один аргумент звільнити Крим від окупантів", - сказав доктор біологічних наук Сергій Утевський.

Щоб описати новий вид, у доктора біологічних наук Андрія Хоменка пішло два роки. За словами Утевського, саме сучасна техніка допомогла зоологам зрозуміти, що п'явка, яка живе на невеликій території (дві річки в Ялті) - це новий вид.

Трохета Бланшара, яка живе в річках Ялти, істотно відрізняється від трохети дністровської, що мешкає в Дністрі, Дніпрі та Дунаї.

Зоологи змогли виявити новий вид п'явок тільки завдяки накопиченим раніше даними, оскільки зараз через окупацію проводити наукову роботу в Криму неможливо.

Як повідомляв "Апостроф", раніше українські вчені також неодноразово відкривали невідомих науці тварин.