RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Вчені розгадали таємницю "шестиглавого вождя", який загинув у війні кланів в Середньовіччі: фото

Вчені розкрили секрет загадкового поховання двох чоловічих скелетів з чотирма черепами, відомого під назвою "шестиголовий вождь", яке було знайдено в церкві Святого Колмана в Портмахомаці і датується 15 століттям.

Про це пише ВВС.

Археологи використали ДНК-аналіз, щоб розкрити секрети поховання в могилі Портмахомака, де виявили скелет чоловіка із смертельним пораненням черепа. Аналіз свідчить про те, що виявлені останки належать до поколінь однієї родини. Всі рештки датуються кінцем 13 - початком 15 століття.

Чоловіка відразу поховали з чотирма черепами, згодом його могилу відкрили, щоб поховати другого чоловіка, а третього чоловіка поховали в сусідній могилі.

Археологи вважають, що могила з шістьма черепами могла бути похованнями, що відбулися в час воюючих відносин між конкуруючими кланами.

Двоє чоловіків зі спільної могили, як вважають археологи, можуть бути двоюрідними братами. Ще чотири черепи - це жінка та троє чоловіків, причому один із цих чоловіків, як вважають, був монахом.

Два інших чоловічі черепи були батьком і сином, і, в свою чергу, дідусем і батьком другого чоловіка, якого поховали в могилі разом із першим. Жінка була матір’ю цього другого чоловіка.

Третій чоловік, похований поруч, вважається сином другого чоловіка.

Доктор Лайза Браун з історичної екологічної організації Шотландії зазначила, що аналіз допоміг краще "зрозуміти відносини між особами, що перебувають у складних похованнях із багатьма людьми".

Як повідомляв "Апостроф", в Іспанії археологи виявили останки чоловіків, жінок і дітей, вони були "заморожені" в часі в тих місцях, де загинули.