RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Вчені знайшли останки жінки, яка померла 9 тисяч років тому - її заняття перевернуло всі гіпотези

Команда американських археологів в високогір'ї Анд на території сучасного Перу виявили могилу жінки, яка жила 9 тисяч років тому і була мисливцем, про що свідчать знайдені поруч артефакти.

Про знахідку повідомляє видання Daily Mail.

Група вчених під керівництвом антрополога Ренді Хааса з Каліфорнійського університету в Девісі виявила поховання 17-19-річної жінки-мисливця разом з набором інструментів, серед яких - кам'яні наконечники для рубки великих тварин, ніж та знаряддя для патрання, зішкрябування або дублення шкір.

Як заявили американські дослідники, ця знахідка разом з більш широким аналізом поховання спростовує давню гіпотезу про виняткову роль чоловіка-мисливця.

"Наші відкриття змусили мене переосмислити основну організаційну структуру давніх груп мисливців-збирачів", - сказав професор Хаас.

Переглядаючи записи аналогічних поховань пізнього плейстоцену і раннього голоцену, які були розкопані як в Північній, так і в Південній Америці, дослідники нарахували 429 осіб, які були поховані в 107 різних місцях. З 27 людей, які були поховані поруч зі знаряддями полювання на велику дичину - 11 жінок і 15 чоловіків.

Дослідники прийшли до висновку, що цієї вибірки досить, щоб "зробити висновок про те, що участь жінок в ранній полюванні на крупну дичину, ймовірно, було нетривіальним".

Статистичний аналіз записів стародавніх мисливських збірок дає підстави зробити висновок, що від 30 до 50 відсотків мисливців в цих популяціях становили жінки.

Огляд дослідників також показав, що жінка, похована в вілам Патджха, являє собою найраніше відоме поховання мисливців в Америці.

Як повідомляв "Апостроф", в Єгипті археологи виявили стародавню гробницю, яку захопив для свого поховання жрець вахти, що служив при третьому фараоні П'ятої династії 4500 років тому.