RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Вчені відкрили шість нових планет - танцюють, обертаючись навколо своєї зірки: фото

Астрономи відкрили шість планет, які знаходяться в ритмічному русі, обертаючись навколо своєї центральної зірки.

Про це пише Express.

Загадкова послідовність з шести екзопланет, що рухаються в ритмічному танці по орбіті своєї зірки, була виявлена в 200 світлових роках від Землі і отримала назву TOI-178.

Дослідники використовували космічний телескоп Європейського космічного агентства CHEOPS, і з'ясували, що зовнішні планети системи TOI-178 сформували "резонанс" - тип гармонії, при якому періоди обертання планет регулярно притягуються один до одного.

Щільність планет в системі також незвичайна - в Сонячній системі щільні кам'янисті планети знаходяться ближче до Сонця, за ними слідують більш легкі газові гіганти.

У випадку системи TOI-178 щільна планета, схожа на Землю, знаходиться поруч з дуже "пухнастою" планетою з половиною щільності Нептуна, за якою йде планета, схожа на Нептун.

Дослідники, в тому числі фахівці з Женевського університету, які керують телескопом, вважали, що навколо зірки TOI-178 обертаються всього три планети, але згодом виявили ще три, причому п'ять з шести знаходяться в гармонійному ритмі.

Як повідомляв "Апостроф", один з найбільших радіотелескопів світу в Австралії, вловив унікальний сигнал, який міг бути направлений з екзопланети Проксима Центавра b.