RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Археологи виявили скарб древніх монет, покинутих римським солдатом: фото

У Сербії археологи знайшли в римських руїнах стародавні монети, які залишив там солдат.

Про це повідомляє Express.

Знахідку виявили під час розкопок біля вугільної шахти на кукурудзяному полі в Костолаце. Там знайшли 120 срібних монет.

Вчені припускають, що це місце було штаб-квартирою VII легіону Клавдії, римських військових сил. Він також був столицею римської області Верхня Мезія.

Руїни знаходяться на глибині близько метра під землею, і в розквіті сил близько 2000 років тому в них було 40 кімнат, храм, скарбниця і фонтан.

Археологи відзначають, що, можливо, знайшли тільки 4% руїн, незважаючи на те, що експерти працювали над ними з 1882 року. Там за цей час знаходили корабель, скульптури, мозаїку, фрески і гробниці. Але монети знайшли вперше. Їх швидше за все залишив солдат, що тікав.

"Розподіл монет від кута до дверей... передбачає, що вони [монети] розлетілися, коли хтось тікав", - розповів провідний археолог Неманья Мрджіч і додав, що ця людина могла рятуватися від військового вторгнення або стихійного лиха.

Як повідомляв "Апостроф", біля підніжжя Храмової гори, яка є релігійним та історичним центром Старого міста Єрусалима (Ізраїль) виявили рідкісну бронзову монету часів повстання євреїв Римської Іудеї проти Римської імперії.