RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Археологи знайшли в Єрусалимі монету, якій майже 2 тис. років - інтригує написом: фото

Біля підніжжя Храмової гори, яка є релігійним та історичним центром Старого міста Єрусалима (Ізраїль) виявили рідкісну бронзову монету часів повстання євреїв Римської Іудеї проти Римської імперії.

Про це пише видання Express.

Археологи датують це відкриття 132 р. н. е., коли відбулося повстання євреїв Римської Іудеї проти Римської імперії під керівництвом Саймона Бар Кохби.

На одній стороні давньої монети є зображення грона винограду та напис: "Другий рік свободи Ізраїлю". На зворотному боці зображена пальма та напис: "Єрусалим".

На думку археологів Ізраїльського управління антикваріату, це справді виняткове відкриття, оскільки жодної іншої монети з назвою міста в Єрусалимі ніколи не було знайдено.

Знайдені в Ізраїлі монети часів повстання Бар-Кохби допомогли історикам скласти карту конфлікту, який стався майже 1900 років тому. Але серед 22 тисяч монет, які були знайдені в Єрусалимі, подіям кінця конфлікту приурочені лише чотири.

За даними археологів Морана Хагбі та доктора Джо Узіеля, монети були завезені в Єрусалим римськими легіонерами 10-го легіону, які брали участь у придушенні заколоту.

"Одне з питань, яке ми ставимо собі, полягає в тому, як ця монета потрапила в Єрусалим, оскільки сьогодні ми знаємо, що повстанці не завоювали Єрусалим. Табір 10-го легіону знаходився в межах Старого міста Єрусалима, і деякі кажуть, що він знаходився на південь від Храмової гори", - зауважив Хагбі.

Вчені припустили, що римські легіонери збирали єврейські монети як сувеніри.

Як повідомляв "Апостроф", в Ізраїлі дайвери в давньоримській гавані Кесарії виявили 1600-річний скарб - стародавні монети, бронзові статуї божеств і світильники римського періоду другого століття.