RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Археологи знайшли в Ватикані могили наближених Цезаря і Нерона: фото

Науковці виявили в римському некрополі Санта-Роза, що розташований під теперішнім Ватиканом, два нові поховання, які проливають світло на поховання слуг та рабів римських цезарів.

Про це пише видання The Jerusalem Post.

На сьогоднішній день у стінах Ватикану виявлено 250 поховань римської еліти, слуг та звільнених рабів, що розкривають життя багатих і бідних у Римі. Численні гробниці з людськими останками датуються 1 - початком 4 століття н. е. і включають масив побудованих камерних гробниць, надгробків, похоронних портретів та скульптурних саркофагів з іменами похованих, що дозволяють археологам вивчати римські поховальні звичаї з 1 по 3 століття н. е.

Два приклади збережених похоронних пам’яток з некрополя Санта-Роза, які були виявлені нещодавно, ілюструють деякі з цих тенденцій, одночасно відкриваючи вікно в римську похоронну культуру та мистецтво, пов’язане з вільновідпущениками, тобто людьми, які були колишніми рабами.

Перший вівтар був присвячений Флорі її батьками Тиберієм Клавдієм Оптатом та Пассієною Примою. Пізніше був доданий напис з ім'ям їхнього сина, Тіберія Клавдія Прокула, а також Люція Пассієна Еваріста, який був звільненим рабом і братом Пассієни Прими.

Найбільший інтерес представляє специфікація роботи Оптата в написі. Він служив архівістом Нерона, виконуючи делікатну роботу.

Другий вівтар присвячений пам’яті Пассієни Прими, на якій зображений її портрет із зачіскою, характерною для епохи Юлія-Клавдія, яка ідентична зачісці Агріппіни молодшої, матері Нерона.

"Ми, мабуть, маємо тут групу вільновідпущеників, усіх безпосередньо чи опосередковано пов'язаних із сімейством "Цезаріс", - каже доктор Леонардо Ді Блазі, який є співдиректором некрополя Санта-Роза.

Поруч із сімейною гробницею Тіберія Клавдія археологи виявили похоронну споруду, присвячену рабу Алькіму, якому імператор Нерон доручив виконати ремонтні роботи в одному з найважливіших театрів Риму - Театрі Помпеяно, також відомому як театр Помпея, оскільки він був побудований Помпеєм Великим у 55 р. до н.

Поруч була знайдена мармурова похоронна святиня з портретом маленької дитини Тіберія Натронія Венера, якому було чотири роки, чотири місяці та десять днів, коли він помер.

Як повідомляв "Апостроф", у Франції археологи розкопали невеликий некрополь VI-VII століття, де виявили подвійну могилу з двома саркофагами. Як з'ясувалося, там могли бути поховані представники династії Меровінгів - першої династії франкських королів, яка правила з кінця V до середини VIII століття у Франкської державі.