RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

У Хорватії знайшли загадкове поховання - тут більше 6 тис. років тому сталася масова різанина: фото

Археологи з Інституту антропологічних досліджень в Загребі і Кембріджського університету в Англії вивчили знайдену в Хорватії занедбану братську могилу на місці масової різанини 6200 років тому.

Про це повідомляє National Geographic.

Поховання було знайдено ще в 2007 році під час будівництва гаража в хорватському селі Поточані. Там виявили останки 41 людини, серед яких були чоловіки, жінки і діти (21 чоловік, 20 жінок, включаючи маленьких дітей і підлітків, а також людей у віці близько 50 років). На місце викликали археологів Загребського університету. Вони тоді говорили, що кістки можуть належати жертвам Другої світової війни або балканського конфлікту 1990-х років. Однак пізніше не було виявлено куль, залишків уніформи, а на зубах не було сучасних пломб.

Фото: J. BALEN

У трьох дорослих чоловіків, чотирьох дорослих жінок і шести дітей були виявлені пошкодження бічних сторін або задньої частини черепа. Ці смертельні травми - переломи тупим предметом, колючі рани і порізи - були нанесені з використанням зброї або інструментів, можливо, кам'яних сокир і кийків або металевих інструментів. Знаряддя вбивства на місці не було, але схоже, що ці травми були нанесені під час однієї події. У деяких були множинні травми черепа.

"Але у нас є дві або три людини з чотирма ушкодженнями черепа. Це була якесь надмірність або божевілля", - сказав археолог і провідний автор дослідження Маріо Новак.

Пізніше на місці розкопок знайшли фрагменти давньої кераміки. Останки людей почали вивчати детальніше. Тоді встановили, що їм тисячі років. Дослідники прийшли до висновку, що жертви належали до культури Ласінья. Про неї відомо дуже мало. Історики припускають, що вони були скотарями, які переїжджали зі своєю худобою на різні пасовища в залежності від сезону. Вони також добували мідь для виготовлення інструментів.

Фото: M. NOVAK/I. KRAJCAR

Вчені висловили припущення, що людей на місці поховання вбили не в результаті бойових дій. Характер травм говорить про те, що вони могли бути знерухомлені. Можливо, у них були зв'язані руки, вони стояли на колінах.

"Вони не захищалися. Я б сказав, що це була заздалегідь спланована масова страта", - зазначив Новак.

Після дослідження ДНК 38 останків стало відомо, що загиблі мали одне і те ж генетичне походження. Хоча деякі із загиблих були близькими родичами - наприклад, аналіз ДНК ідентифікував чоловіка, двох його дочок і його племінника - 70% не були такими родичами. Одне з можливих припущень полягає в тому, що ці жертви були частиною більш великого співтовариства, що складається з багатьох сімей.

Як повідомляв "Апостроф", в Іспанії археологи виявили останки чоловіків, жінок і дітей, вони були "заморожені" в часі в тих місцях, де загинули.