RU  UA  EN

Середа, 26 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 червня

Всі новини

Скандинавська загадка: археологів спантеличили обезголовлені сови в могилах стародавніх воїнів, фото

Археологи, які досліджували некрополь у Вальсгарді (Швеції), виявили поруч з останками багато похованих воїнів періоду Меровінгів (5-7 століття н.е.) останки обезголовленої сови. Експерти припустили, що відсікання голови було зроблено, щоб перешкодити птахові піднятися з мертвих.

Про це пише видання Express.

Вчені вже назвали некрополь у Вальсгарді відповіддю Скандинавії на знамените британське кладовище Саттон-Ху. Ця археологічна ділянка розташована поблизу південно-східного узбережжя Швеції приблизно за 80 км до Стокгольма. Вальсгард відомий тим, що там розташовані понад 90 могил скандинавського залізного віку (500 - 800 рр. н. е.). Також на цьому місці знаходиться низка вражаючих могил на човнах, що передували віку вікінгів.

Історично це був період Меровінгів (5 -7ст. н.е) - приблизно це той самий час, яким датовані багато відкриттів Саттона Ху.

Хто саме був похований на цьому місці, невідомо: теорії варіюються від шведського народу інглінь до воїнів періоду Меровінгів. Однак очевидно, що більшість цих людей були багатими, на це вказує певний рівень достатку і комфорту навіть при похованні.

Найбільш вражаючим відкриттям досі залишається поховання у двох могильних човнах, знайдених у Вальсгарді.

Два човни мали довжину близько 10 метрів і символічно переносили мертвих у потойбічний світ. Самі померлі, ймовірно, були високопоставленими воїнами з багатими обладунками, вишуканими шоломами, мечами та щитами. Їх човни мали деякі запаси та інструменти, а тварини та коні були розташовані біля човнів.

"Поховані воїни, здається, були обладнані для того, щоб веслувати до підземного світу, а також мати можливість вийти на берег за допомогою коней", - сказала почесна професорка археології Норвезького університету науки і техніки в університетському музеї NTNU Біргітта Берглунд.

Дослідники з NTNU зосередили свою увагу на похованні одного з воїнів - біля нього поклали поруч обезголовлену сову.

"Можливо, голова сови була відрізана, щоб не дати їй повернутися. У Сальме в Естонії нещодавно були знайдені могили човнів того ж періоду, подібні до тих, що були у Вальсгарді. Там було знайдено двох хижих птахів із відрубаними головами", - розповіла професор.

За словами професора Берглунд, відсікання голови мало ритуальне значення у зв'язку з похованням і можливо, було частиною звичаю, який заважав птаху повертатися з потойбіччя.

Як повідомляв "Апостроф",археологи з Інституту антропологічних досліджень в Загребі і Кембріджського університету в Англії вивчили знайдену в Хорватії занедбану братську могилу на місці масової різанини 6200 років тому.