RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Чи треба боятися Апофіса? В NASA оцінили ймовірність зіткнення Землі з астероїдом у найближчі 100 років

Під час недавнього зближення із Землею астероїда Апофіс, який вважається одним з найбільш потенційно небезпечних небесних тіл для нашої планети, фахівці NASA прийшли до висновку, що ймовірність зіткнення з ним в найближчі 100 років виключена.

Про це повідомляє BBC.

Астероїд 018XB4, названий на честь давньоєгипетського бога хаосу і тьми Апофіса, було відкрито в 2004 році. Він має діаметр близько 325 метрів і, за прогнозами астрономів, в цьому столітті тричі небезпечно зблизиться із Землею - в 2029, 2036 і 2068 роках. Остання дата вважалася найнебезпечнішою щодо ризику зіткнення.

На початку березня, коли Апофіс пролетів на відстані 17 млн км від Землі, астрономи детально вивчили його рух по орбіті і прийшли до висновку, що загрози для катастрофи не існує.

"Ризик зіткнення в 2068 року більше не видається можливим. Наші розрахунки показують, що такої загрози немає на найближчі сто років", - заявив з цього приводу співробітник Центру вивчення навколоземних об'єктів NASA Давид Фарноккіа.

Під час зближення з астероїдом 13 квітня 2029 року, коли він пролетить на відстані всього 32 тисячі кілометрів від нашої планети (приблизно 1/10 відстані до Місяця), Апофіс буде видно з Землі неозброєним оком в східній півкулі - в Азії, Африці і деяких країнах Європи .

Як повідомляв "Апостроф", вчені-планетологи з Лондонського королівського університету Холлоуея досліджували крупинку грунту, доставленого на Землю з астероїда Ітокава і вперше виявили речовини, необхідні для життя на Землі.