RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Стародавні африканці ще 3,5 тисячі років назад займалися унікальним промислом: вчені знайшли підтвердження

Вчені з Брістольського університету і Університету Гете дізналися, що в стародавній Африці люди 3,5 тисячі років тому займалися бджільництвом.

Про це повідомляє видання Sci News.

Дослідники встановили, що продукти бджільництва, мед і личинки, мали велике значення як в якості джерела їжі, так і у виробництві напоїв на основі меду. Про це стало відомо після аналізу 458 доісторичних керамічних судин. Їх використовували для обробки і зберігання бджолиного воску.

"Це чудовий приклад того, як біомолекулярна інформація, витягнута з доісторичної глиняного посуду, в поєднанні з етнографічними даними, дозволила вперше зрозуміти давнє полювання на мед в західній Африці 3500 років тому", - сказав доктор Джулі Данн з Брістольського університету.

У західній Африці існували перші фермери і збирачі меду. Це дізналися, коли знайшли ліпідні залишки.

Відзначають, що археологія збору меду в значній мірі непомітна, на відміну від інших органічних матеріалів, таких як кістки тварин або останки рослин.

"Те, що люди Нока (нігерійська культура - ред.) почали добувати мед 3500 років тому, було абсолютно несподіваним і унікальним для доісторичних часів Західної Африки", - заявив Данн.

Як повідомляв "Апостроф", група болгарських археологів натрапила на золотий скарб, який заховали в стародавній фракійській гробниці на півночі країни.