RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вчені відкрили таємницю виникнення Чумацького шляху

На підставі даних місії ESA Gaia астрономи змогли визначити точний вік червоних гігантів нашої Галактики. Виявилося, що зірки сформувалися близько 10 мільярдів років тому - ще до зіткнення Чумацького Шляху з галактикою Гайя-Енцелад.

Про це пише sci-news.

"Наші дані свідчать про те, що коли відбулося злиття, Чумацький Шлях вже сформував велику популяцію своїх власних зірок", - цитує видання астронома з Центру космології та фізики астрономічних частинок в Університеті штату Огайо доктора Фьоренцо Вінченцо.

Висновки вчених доктор Вінченцо пояснив тим, що багато хто з червоних гігантів виявлений в центрі Галактики, в той час, як більшість зірок з зовнішнього гало були уламками Гайи-Енцелада.

Астроном зі Школи фізики та астрономії в Бірмінгемському університеті доктор Жозефіна Монтальбан вважає злиття з Гайей-Енцелад однією з найважливіших подій в історії Чумацького Шляху, що визначила його подальший розвиток.

У своїх дослідженнях астрономи використовували астеросейсмологію - відносно новий метод, який вимірює відносні частоти та амплітуди власних коливань зірок.

Застосування методу дозволило вченим отримати дані про розмір і внутрішню структуру зірки, що дало можливість визначити вік об'єкта. Крім того, для визначення хімічного складу додатково була використана спектроскопія.

Астрономи вперше змогли визначити, що зірки, захоплені з галактики Гайя-Енцелад, такого ж віку або молодше, ніж більшість народжених на Чумацькому Шляху.

Також стало відомо, що злиття змінило орбіти зірок вже в Галактиці, зробивши їх більш ексцентричними. Дослідники порівняли рух зірок з танцем, в якому зірки з колишньої Гайи-Енцелада рухаються інакше, ніж старожили Чумацького Шляху.

Коментуючи результати досліджень, доктор Вінченцо зазначив, що зірки навіть "одягаються" інакше - світила з зовнішнього контуру мають хімічний склад, відмінний від тих, хто народився всередині Чумацького Шляху.

Раніше повідомлялося, що археологи знайшли цінну монету з портретом Карла I, яка відкрила таємницю зруйнованого форту.