RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Вчені розкрили таємницю зіткнення Чумацького Шляху з галактикою, названою на честь "монстра"

Міжнародна група вчених, використовуючи складні комп'ютерні моделі, що працюють на основі штучного інтелекту, створила родове дерево Чумацького Шляху. Вчені заявили, що галактика зазнала найбільшого зіткнення в історії 11 мільярдів років тому, коли знаходилася на стадії формування.

Дослідження опубліковано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, передає Daily Mail.

Вчені деякий час знали, що галактики можуть збільшуватися шляхом злиття менших галактик, але дотепер походження нашої власної галактики було загадкою. Щоб визначити, як наша древня галактика виросла до своїх величезних розмірів понад 100 тисяч світлових років вчені проаналізували кулясті скупчення - щільні групи до мільйона зірок, які можуть виступати в якості будівельних блоків для величезних галактик.

Чумацький Шлях вміщує понад 150 таких скупчень, багато з яких утворилися в менших галактиках, які об’єдналися, утворюючи галактику, в якій ми живемо сьогодні.

За інформацією науковців, протягом своєї історії Чумацький Шлях канібалізував близько п'яти галактик з понад 100 мільйонами зірок і близько 15 з щонайменше 10 мільйонами зірок. Наймасштабніші галактики-предки зіткнулися з Чумацьким Шляхом між 6 і 11 мільярдами років тому, стверджують дослідники.

Міжнародна група дослідників під керівництвом доктора Дідеріка Круйсена з Центру астрономії Гейдельберзького університету (ZAH) та доктора Джоела Пфеффера з Ліверпульського університету Джона Мурса розробила комп'ютерне моделювання Чумацького Шляху під назвою E-Mosaics, що допомогло розгадати його таємницю.

Під час моделювання дослідникам вдалося пов’язати вік, хімічний склад та орбітальні рухи кулястих скупчень з примітивними галактиками, які створили їх більше 10 мільярдів років тому.

Застосувавши це розуміння до груп кулястих скупчень, що знаходяться у Чумацькому Шляху, вони могли визначити, скільки зірок містять ці галактики-предки.

Це також дозволило дослідникам отримати уявлення про те, коли вони влилися в Чумацький Шлях. Склавши карту всіх їх, дослідники створили складний образ взаємодії галактики, який ми бачимо сьогодні.

Міжгалактичні зіткнення були поширеними в минулому нашої галактики, але вплив загадкового Кракена, названого іменем легендарного міфічного морського чудовиська гігантських розмірів, був настільки великим, що змінив сам вигляд нашої домашньої галактики.

Іншими помітними зіткненнями та злиттями є подія "Хелмі Стрімс", яка сталася близько 10 мільярдів років тому, та менша подія під назвою Секвої приблизно мільярд років потому. 9 мільярдів років тому, за даними вчених, Чумацький Шлях зіткнувся галактикою Гея-Енцелади, однак злиття з Кракеном відбулося 11 мільярдів років тому, коли Чумацький Шлях був у чотири рази менш масовим.

"Зіткнення з Кракеном, мабуть, було найзначнішим злиттям, яке коли-небудь відбувся на Чумацькому Шляху. Воно реально змінило вигляд Чумацького Шляху на той час", - зазначив доктор Дідерік Круйссен, співавтор дослідження з Гейдельберзького університету.

Як повідомляв "Апостроф", вчені з Національної лабораторії ім. Лоуренса Лівермора дійшли висновку, що Сонячна система сформувалася дуже швидко - менш ніж за 200 тисяч років. Це відкриття стало важливим для розуміння процесів еволюції планет, враховуючи, що вік людства на Землі - щонайменше 300 тисяч років.