RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Оригінальний малюнок Уорхола продають за кумедну ціну: але є заковика

Художній колектив купив оригінальний малюнок Енді Уорхола за 20 000 доларів і продає його одному щасливому покупцеві всього за 250 доларів. Але є проблема: витвори мистецтва пропонуються разом з 999 високоякісними підробками, і навіть їхні творці не можуть відрізнити їх один від одного.

Про це повідомило видання CNN.

Це останній трюк нью-йоркського MSCHF – гурту з близько 20 художників, проти якого Nike подала до суду за створення модифікованих кросівок "Сатана", що містять справжню людську кров.

Називаючи проект "Музей підробок", група придбала справжній малюнок пером Уорхола 1954 року під назвою "Феї", а потім за допомогою цифрових технологій та роботизованої руки відтворила точні мазки художника, перш ніж використовувати тепло, світло та вологість для штучного старіння паперу.

Змішавши 999 підробок з єдиним оригіналом, MSCHF тепер стверджує, що не знає, який із екземплярів справжній Уорхол. А з понеділка колекціонери можуть купити одну із 1000 робіт, кожна з яких називається "Можливо справжня копія "Фей" Енді Уорхола", за 250 доларів.

"Якби всі фігури були продані, група заробила б у 12 разів більше, ніж вона спочатку заплатила за розіграш. Але MSCHF також сподівається пожартувати з індустрії, більш зацікавленої в справжності витвору мистецтва - або в тому, хто його створив, - ніж у самому мистецтві", - сказав головний креативний директор Лукас Бентел.

Знищення походження

Колектив вважає, що той, хто купить справжнього Уорхола, може ніколи цього не зрозуміти. Визнаючи, що експерт все ще може розшифрувати різницю, креативний співдиректор Кевін Візнер сказав, що підробки досить хороші, щоб поставити під сумнів походження роботи.

"Ви повинні бути не при своєму розумі, щоб серйозно поставитися до галереї, яка в майбутньому пропонує цю роботу як (справжній) Уорхол... ми сподіваємося, що ланцюг довіри тут безповоротно розірваний", - сказав Візнер.

Окрім коментарів про суб'єктивну природу цінності, MSCHF сподівається зробити роботи Уорхола доступними для тих, хто, інакше, не зміг би їх собі дозволити. За словами Бентела, проект не тільки знижує цінність одного твору мистецтва, а й створює зовсім новий витвір мистецтва, яким спільно володіють усі 1000 покупців.

Раніше ми також повідомляли про те, що робота молодої художниці Ангеліни Гафінец поповнила фонд власника єдиного в Україні оригіналу Малевича.