RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Вершник та кінь без голови: археологи у Німеччині відкрили таємничу знахідку, фото

Таємничий безголовий скелет коня був знайдений похованим разом з його вершником на середньовічному цвинтарі в південнонімецькому місті Кніттлінген.

Про це повідомило видання The Daily Mail.

За словами археологів зі Штутгартської регіональної ради з охорони пам'ятників, вік останків становить близько 1400 років.

Тоді цим регіоном правила династія Меровінгів, франкська сім'я, чиє правління з 450 по 751 рік нашої ери об'єднало більшу частину нинішньої Франції та Центральної Європи.

Експерти не впевнені, чому кінь був обезголовлений, але вважають, що таке звернення, ймовірно, було частиною церемонії поховання людини, коли тіло коня було похоронним вантажем.

Серед інших його речей були прямий і гострий меч, відомий як "спата", і спис. Тим часом, місцезнаходження голови коня залишається невідомим.

Розкопками на цьому місці керував археолог Фольке Даммінгер із Державного управління охорони пам'яток Штутгартської регіональної ради.

Середньовічний цвинтар, трохи на захід від центру Кнітлінгена, був вперше виявлений у 1920 році під час будівельних робіт на занедбаній вузькоколійній залізниці.

Як пояснив експерт, людина, знайдена похованою поруч зі своїм конем, ймовірно, перебувала на службі у династії Меровінгів.

"Він стояв у "командному ланцюжку" з королями Меровінгів на вершині, що означало, що він був зобов'язаний брати участь у королівських кампаніях", - пояснив доктор Даммінгер.

"Як член місцевої еліти, він, швидше за все, був главою фермерського господарства, що складається з його сім'ї та його слуг".

Проте сам чоловік, ймовірно, не займався сільським господарством безпосередньо, але в нього були робітники, щоб подбати про це.

Доктор Даммінгер також сказав, що ретельно продумане поховання чоловіка разом з його конем, ймовірно, було організовано його сім'єю, щоб підтвердити його та їхнє соціальне становище.

"Однією з функцій цієї церемонії було "інсценування" померлого в його колишньому статусі та багатстві як претензія його наступників на збереження цього статусу", - пояснив археолог.

Елітна людина була не єдиним представником цього періоду, останки якого дослідники виявили на місці цвинтаря.

Фактично, команда повідомила, що вони досліджували загалом 110 могил, деякі з яких були простими похованнями, у той час як в інших використовувалися дерев'яні труни та більш складні зроблені з колод похоронні камери.

За їхніми словами, багато чоловіків було поховано поряд зі зброєю, включаючи наконечники стріл, списи, щити та мечі, тоді як інші були поховані з предметами розкоші, як, наприклад, одна жінка, яку знайшли поряд із золотою брошкою.

Інші похоронні приладдя включали прикраси, такі як амулети, нарукавні кільця, вішалки для ременів, сережки, перлинні намисто та застібки для халатів, а також бронзові чаші, гребені, ножі та керамічні судини, які, як показав аналіз, колись мертвих.

"Незважаючи на фрагментацію внаслідок стародавнього пограбування, знахідки вказують на соціальний стан померлих", - сказав доктор Даммінгер.

Було виявлено, що більшість могил розташовані правильними рядами, тоді як членів місцевої еліти було поховано "не по порядку" у круглій канаві, додала команда.

На думку археологів, ці поховання помітно багатші, ніж їхні аналоги кінця VII століття.

"Невідомо, чи це пов'язано зі зниженням добробуту або з іншою стадією поховання місцевої еліти", - сказав доктор Даммінгер.

Поряд із середньовічними знахідками на цьому місці також є кілька фрагментів кераміки епохи неоліту, які датуються приблизно 5000-4500 роками до нашої ери.

"Як і слід очікувати, враховуючи розташування Кнітлінгена в родючому ландшафті старих поселень, дослідження також виявили окремі знахідки доісторичного періоду, тобто кам'яної доби", - сказав доктор Даммінгер.

Завершивши початкове розслідування, дослідники тепер продовжують вивчати останки обезголовленого коня та його вершника з метою дізнатися, скільки років було чоловікові, стан його здоров'я та ймовірну причину його смерті.

Поряд із цим команда продовжить розкопки та огляд інших поховань з цвинтаря, а останки та інші артефакти будуть доставлені до Раштатту для аналізу.

Раніше ми повідомляли, як німецький археолог-аматор знайшов старовинний схрон із золотими монетами.