RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

17 квітня

16 квітня

15 квітня

Всі новини

Втекли від війни - втратили місце у школі? Чи можуть дитину відрахувати з української школи без заяви

Українське законодавство не передбачає відрахування дитини зі школи на будь-якій підставі, крім заяви батьків. Водночас якщо дитина відсутня без поважних причин понад 10 днів, школа має повідомити про це службу у справах дітей.

Таким чином діти, які виїхали за кордон через війну, і їхні батьки опинилися у скрутному становищі, пише “Апостроф”

Згідно з наказом Міносвіти №367 від 2018 року про порядок зарахування та відрахування учнів до державних та комунальних закладів загальної середньої освіти, просто так за вимушені прогули учня відрахувати зі школи не можна. Тим більше попри бажання батьків такого учня (потрібно писати заяву про переведення).

"Ніхто змусити забрати документи не може, - пояснює "Апострофу" юрист Роман Бондаренко. - Батьки не повинні писати жодних заяв на відрахування. Якщо адміністрація має своє бачення, вони, звичайно, можуть виключити дітей зі школи, якщо вони такі сміливі. Але я потім подивлюся, як пояснять, що під час війни вони вигнали дитину зі школи. Вимагати вони можуть багато чого, але закон не передбачає виключення дітей зі школи".

Так, передбачено відрахування учнів, які вибули на місце проживання в іншу країну. Але більшість українців перебувають за кордоном у статусі біженців, а отже, не йдеться про безповоротну зміну місця проживання.

Проте в соцмережах батьки скаржаться, що адміністрації шкіл в Україні загрожують своїм учням відрахуванням.

"Моя дитина з початку війни перебуває за кордоном, відвідує місцеву школу. До кінця війни в Україну точно не повернемося, бо небезпечно. Сьогодні надійшло повідомлення від вчителя, що батькам потрібно обрати форму навчання у школі. На моє запитання як бути дітям, які здобувають освіту за кордоном, мені відповіли, що чи сімейна форма навчання, чи забирайте документи. Наскільки це законно?", скаржиться Маргарита Аюдіна.

За словами освітнього омбудсмена Сергія Горбачова, це незаконно.

"Відрахувати дитину з навчального закладу без заяви батьків – неможливо. Чинне освітнє законодавство України передбачає єдину підставу відрахувати дитину, яка не завершила здобуття повної загальної середньої освіти, з навчального закладу: це заява батьків. Якщо ж батьки не написали заяви про відрахування дитини, то школа не може цього зробити за жодних умов, це передбачено наказом МОН №367 від 16 квітня 2018 р. Єдино можливий варіант, коли можуть відрахуватися без заяви батьків – якщо учень 9 класу не виконав освітню програму (пункт 2 розділу IV цього наказу)", додає Горбачов.

Водночас, наголосив фахівець, згідно з пунктом 13 постанови Кабміну від 13 вересня 2017 року № 684 "Про затвердження Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів", якщо протягом 10 днів дитина не відвідує навчальний заклад без поважних причин, та не повідомляє про це до навчального закладу, то він (заклад) зобов'язаний звернутися до служби у справах дітей, Нацполіції, з метою визначення місцезнаходження дитини та забезпечення її права на здобуття освіти.

За підсумками, в існуючому законодавчому полі, щоб зберегти місце дитини в українській школі, батькам доведеться "повоювати" з адміністрацією школи, Нацполіцією та соціальними службами. Таким чином, ситуація в освіті складається так, що держава ніби навмисне підштовхує дітей більше не повертатися.

Детальніше читайте у матеріалі “Апострофа”: Піти щоб залишитись: як зберегти місце дитини в українській школі