RU  UA  EN

Вівторок, 18 червня
  • НБУ:USD 40.40
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 червня

Всі новини

Як жив "середній клас" Помпеї: археологи розкрили таємницю, фото

Археологи показали, як виглядало оздоблення стародавнього будинку людей "середнього класу" в Помпеї до руйнівного виверження Везувію.

Про це повідомляє британське видання Daily Mail.

Так, науковці Археологічного парку Помпеї виявили на території знищеного вулканом 79 р. н.е. давньоримського міста чотири нові кімнати в будинку, в якому жили люди "середнього класу", недалеко від сучасного Неаполя. Це включало спальню з каркасом ліжка та частиною подушки, комору з дерев'яною шафою та дві кімнати нагорі з бронзовими предметами та курильницею для пахощів.

Водночас залишена відкритою скриня та предмети, що лежали хаотично на підлозі, говорять про те, що господарі будинку поспішно кинули свою власність до того, як будинок був похований під вулканічними уламками. Римлян "середнього класу" директор Археологічного парку Габріель Цухтрігель описав так:

"Вразливий клас під час політичних криз та нестачі продовольства, але також амбітний щодо підйому соціальними сходами".

Спальня

Сам будинок археологи назвали "Будинок Лараріо". У спальні залишився каркас ліжка, тканина з подушки, відкрита дерев'яна скриня біля ліжка та стіл на трьох ніжках.

Ліжко виявилося таким самим, що було знайдено минулого року на віллі Чівіта Джуліана в "Кімнаті рабів". Воно являє собою розкладачку без матраца та будь-яких прикрас.

На шафі була теракотова сигілата і двогорбий ліхтар із барельєфом, де зображено перетворення Зевса на орла. На столику круглої форми на трьох ніжках стояла керамічна чашка із двома скляними "ампулами", скляною пластиною та пластиною сигілату.

Лараріум

У кімнаті в окремому блоці за будинком стіни майстерно прикрашені кесонним деревом та інтарсією. Археологи раніше з'ясували, що це майстерно оздоблена релігійна кімната - "лараріум". У стінах є ніші, присвячені ларам, домашнім духам-захисникам та двом зміям "агатодемонам", як символ процвітання та удачі. Стіни розписані ідилічними пейзажами, рослинами та птахами, а також сценами полювання.

Кладовка

У коморі із земляною підлогою та стінами без штукатурки виявили полиці з амфорами та кілька дерев'яних дощок для ремонту та збирання меблів, пов'язані мотузками. На вході стоїть двометрова дерев'яна шафа з посудом: глечики, скляні тарілки та амфори.

Верхній поверх

У двох кімнатах невідомого призначення на другому поверсі збереглися полиця та шафа, воскові таблички та курильниця, чаша з бісеру з насадками у вигляді пальмового листя. Теракотова курильниця у формі колиски прикрашена різнобарвним зображенням чоловіка.

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Фото: dailymail.co.uk

Нагадаємо, археологи виявили в передмісті античного міста Помпеї непошкоджену кімнату, в якій, ймовірно, жили раби. Кімната є частиною вілли.