RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Тіло птаха, а голова динозавра: вчені знайшли останки прадавньої істоти, фото

Палеонтологи знайшли останки стародавнього плазуна, який може бути предком тиранозавра Рекса, а дослідники з китайського Інституту палеонтології та палеоантропології хребетних виявили останки птаха з головою динозавра, яка жила у крейдяному періоді. Вчені назвали новий вид кратонавіс (Cratonavis zhui).

Дослідження опубліковано у журналі Nature Ecology & Evolution.

На еволюційному дереві кратонавіс розташовується між ящероподібним археоптериксом, який все ще дуже нагадує хижого динозавра, і орнітотораками, до яких вже відносять птахів.

Комп'ютерна томографія черепа кратонавіса показала, що морфологічно він схожий на череп хижого динозавра, наприклад тиранозавра. Його нерухомий дзьоб не міг рухатися незалежно від черепа. Гострі зуби допомагали ловити дрібну здобич.

Фото: Wang Min

Читайте також: Риба з ногами і не тільки: топ-6 незвичайних доісторичних тварин, яких знайшли останні роки

При цьому будова тіла кратонавіса мало чим відрізнялася від сучасного горобця: будова лопатки говорить про те, що він міг літати. Задні кінцівки давали можливість захоплювати жертву пазурами та сидіти на гілках, а не пересуватися землею.

Як розповідав "Апостроф", ученим-палеонтологам з Великобританії, США, Китаю та Канади вдалося виявити перший відомий випадок поїдання ящерами ссавця.