RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

7 травня

Всі новини

Один з найдавніших у світі: як виглядає напис з ім'ям бога Одіна

Науковцям вдалося ідентифікувати найдавніший відомий напис про скандинавського бога Одіна. Його помітили на частині золотого диска, викопаного у Вінделевському скарбі археологами-любителями 2020 року у Данії.

Про це повідомляє видання Аrkeonews.

Читайте також: В Ізраїлі під час розкопок у пустелі знайшли скриньку зі скарбом: фото

Як зазначається, Вінделевський скарб, один із найбільших нещодавно відкритих, містить 800 грамів справжнього золота. Стародавні артефакти, знайшли два давні друга на полі в Єллінгу.

Це відкриття має вирішальне значення, оскільки тепер є докази скандинавської міфології.

Диск містив великі медальйони розміром із блюдця та римські монети, зроблені у вигляді ювелірних виробів. Він був знайдений у селі Вінделев, центральна Ютландія, і отримав назву Скарб Вінделєва.

Науковці вважають, що схованку закопали 1500 років тому, щоб захистити її від ворогів або задобрити богів.

Мотиви брактеатів (тонких монет) вироблялися в матрицях (штампах) з бронзи, які штампувалися в золоті пластини. Напис йде справа наліво на брактеаті. Спочатку був написаний зліва направо в матриці.

Дослідження двох 1600-річних золотих медальйонів, які є частиною скарбу, призвело до виявлення дуже довгих рунічних написів, у яких з’являється ім’я верховного бога Асів, Одіна.

Золотий брактеат, тонкий декоративний кулон, містив напис "Він — людина Одіна", швидше за все, стосувався невідомого короля. На золотому медальйоні також зображено невідомого короля чи великого мужа, який, можливо, мав прізвисько "Яга" або "Ягаз".

Напис проходить по колу навколо мотиву брактеату, який показує обличчя короля в профіль та гарну зачіску. Перед обличчям свастика і півколо, що, можливо, символізує сонце і місяць.

Здається, довгий напис був скопійований на одній з інших підвісок на іншому золотому медальйоні.

Як розповідав "Апостроф", раніше вчені відновили зовнішність Клеопатри, Данте, Шекспіра та інших знаменитостей.