RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

В Данії знайшли золотий скарб, який "перепише" історію Скандинавії: в чому його таємниця. Відео

Любителі в Данії, озброївшись металошукачем, зробили неймовірне відкриття - чоловіки виявили скарб, що складається з понад 20 золотих артефактів.

Про це пише тематичне видання Ancient Origins.

Дивне відкриття було зроблено у данському поселенні Вінделєв. Двоє старих друзів за допомогою металошукача виявили золотий скарб, вік якого може становити 1500 років.

Читайте також: У Британії виявили неймовірні захоронення Стародавнього Риму: чим унікальна знахідка

Серед видатних знахідок - римські медальйони та химерні підвіски, відомі як "брактеати", деякі з яких розміром із блюдце. Що справді відрізняє це відкриття, так це загадкові написи і раніше невідомі руни, які, ймовірно, є одними з ранніх посилань до Одіна та інших скандинавських богів.

Експерти, проаналізувавши знахідку, заявили, що це одні з найскладніших рун, які їм доводилося ідентифікувати. Напис на знахідці, ймовірно, був зроблений у V столітті нашої ери. Це відкриття доводить, що датчани не тільки поклонялися богові Одіну в більш ранній час, але й розробили контури скандинавської міфології принаймні на 150 років раніше, ніж вважалося раніше.

"Відкриття є найзначнішим скандинавським відкриттям з часів Золотих рогів Галлехуса, які були знайдені недалеко від міста Мегельтондер в Південній Ютландії. Роги, датовані початком V століття нашої ери, відрізняються хитромудрим скандинавським і німецьким орнаментом, що зображує дохристиянські ритуали та сцени зі скандинавської міфології. Цей факт робить скарб Вінделєва ще більш видовищним", - йдеться у публікації видання, яке цитує фахівця зі стародавніх скандинавських мов Крістера Васхуса.

Раніше ми розповідали, що археолог відкрив таємницю легендарного міста вікінгів у Балтійському морі.

Вас може зацікавити:

"Індонезійський Фродо": вчені відтворили зовнішність "хобіту", якому 60 тисяч років

Майже 10 років тяганини: Верховний суд Нідерландів прийняв бік України у справі про скіфське золото

Задовго до "чорної смерті": вчені виявили докази поширення бубонної чуми 4 тисячі років тому