RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

Всі новини

Задовго до "чорної смерті": вчені знайшли докази поширення бубонної чуми 4 тисячі років тому

Вчені з Лабораторії стародавньої геноміки Інституту Френсіса Кріка в Лондоні дійшли висновку, що бубонна чума вже поширювалася у Великобританії задовго до середньовічної пандемії, яка отримала назву "чорної смерті".

Нове дослідження опубліковане виданням Nature Communications.

Читайте також: У Єгипті археологи розкопали незвичну мумію: у чому її унікальність

Так, відповідно до їхнього дослідження, вимерлі Yersinia pestis - бактерії, яка викликає чуму, були знайдені в багатьох наборах людських останків з Євразії між 5000 і 2500 роками тому.

Один такий родовід, який отримав назву LNBA (пізнього неоліту і бронзового віку), був ідентифікований у трьох наборах останків із Британії, кожний з яких датується приблизно 4000 роками тому, що є найдавнішим задокументованим доказом чуми LNBA у Британії.

Збудники бубонної чуми, ймовірно, були завезені в Центральну та Західну Європу приблизно 4800 років тому внаслідок міграції людини з євразійського степу.

Дослідники змогли продемонструвати докази, які свідчать про те, що походження LNBA могло бути широко поширеним у Британії завдяки цій міграції на захід. Вони взяли зразки 34 окремих наборів останків з двох місць, що датуються ранньою бронзовою добою - Charterhouse Warren (на південь від Брістоля) і Levens Park, який лежить уздовж річки Кент в Озерному краї. Взявши зразки зубів із стародавніх останків, дослідники перевірили на наявність LNBA Yersinia pestis.

Наявність бактерії було виявлено у 35-45-річної жінки в парку Левінс, яка була знайдена в скорченому положенні в супроводі осколків кераміки. Збудника також було знайдено у двох дітей віком приблизно 12 і 10 років у місті Чартерхаус Уоррен, яке є масовим похованням різноманітних людських останків.

Усі ці набори останків датуються бронзовим віком, таким чином показуючи, що бактерія тоді була активна в Англії.

Раніше "Апостроф" розповідав, що в Середземному морі випадково виявили скарби римського корабля, який затонув 1800 років тому.

Вас також може зацікавити:

Чи був одружений Ісус? Фрагмент "Євангелія від дружини Ісуса" викликав дискусії серед вчених

У Британії виявили рідкісні скульптури Стародавнього Риму: чим вони унікальні

У Єрусалимі знайшли кам'яну "квитанцію", якій 2 тисячі років