RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Майже як чотири футбольні поля: у Нідерландах знайшли свій "Стоунхендж"

Науковці у Нідерландах натрапили на дивовижну знахідку. Під час археологічних розкопок знайшли аналог Стоунхенджу вік якого сягає більш ніж 4 тисяч років.

Про це інформує Reuters.

Читайте також: Під Дніпром розкопали "український Стоунхендж" – там ховали вождів та шаманів: фото та відео

Як зазначається, у давнину люди могли використовувати місце, як святилище, подібно до британського Стоунхенджу. Воно складається з ровів, а також могильних курганів.

Вчені вважають, що люди могли збиратися там для жертвоприношень, похоронів, бенкетів, чи якихось ритуалів.

Величина святині - три футбольні поля. Її найбільший курган має діаметр 20 метрів і був, певно, сонячним календарем. Довкола пагорба був рів з кількома ходами - сонце просвічувало крізь проходи в найкоротший та найдовший день року.

"Люди використовували календар для визначення важливих моментів, таких як свята та дні збору врожаю", - розповіли дослідники.

Також виявили останки десятків чоловіків, жінок та дітей. Знайшли колекцію з мільйона предметів, серед яких скляна намистина віком 1 тис. років. Деякі артефакти датуються 2,5 тис. роком до н. е.

Як відомо, Стоунхендж - це кам'яна мегалітична споруда, розташована у графстві Вілтшир (Англія). З'явилась у кілька етапів між 3,1,тис. і 1,6 тис. до н. е. Складається зі споруд, збудованих із великих менгірів.

Раніше ми писали, археологи з Британії знайшли 1300-річні намисто із золота та дорогоцінного каміння, які вважаються найдорожчими у своєму роді з усіх коли-небудь знайдених. Ймовірно, воно належало королівській особі.

  • Вас також може зацікавити:

У Польщі археологи виявили масове поховання вампірів: сотні людей були страчені

В Ізраїлі у "чорного археолога" вилучили монети останнього єврейського царя: фото артефактів

Яким насправді був Тутанхамон: єгиптолог розкрила правду про фараона