RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

В Аргентині виявили підводний човен нацистів: чому знахідка викликала міжнародний резонанс

Минулого року в аргентинських водах виявили підводний човен часів Другої світової війни. Проте влада проводити публічне розслідування відмовилася.

Про це пише ізраїльська газета The Jerusalem Post.

Читайте також: Хто загинув у батискафі "Титан" під час спуску до "Титаніка": фото та біографії екіпажу

Як зазначається, британський журналіст-розслідувач Де Мелло Саймон знайшов деякі конфіденційні документи. Вони вказують на те, що човен могли використовувати для переправляння нацистів за маршрутом, створеним після закінчення війни Сполученими Штатами спільно з Аргентиною.

"Підводний човен, який знайшли поблизу пляжів Коста-Боніта та Аренас-Вердес, може підтвердити теорії про те, що нацисти втекли до Аргентини наприкінці війни. Проте де Мелло пояснив, що уряд Аргентини не зміг забезпечити будь-яку прозорість у своїх розслідувальних спробах ідентифікувати підводний човен. Аргентина відмовилася публічно ідентифікувати корабель, розслідування якого коштувало уряду 300 тис. доларів", - пише газета.

Розслідування мало встановити походження субмарини, дату, коли вона затонула, і чи були на борту пасажири, які мають значний військовий інтерес під час затоплення.

USS Gato off Mare Island Navy Yard, November 29, 1944

Проте міністерство безпеки Аргентини припинило всі розслідування після отримання незалежного звіту про затонулий корабель, незважаючи на те, що Конвенція ООН з морського права юридично вимагає повернути затонулий корабель до країни походження.

Абель Басті, журналіст-розслідувач і директор дослідницької групи Eslabon Perdido, провів початковий огляд субмарини в березні 2022 року. Автомобіль із дистанційним керуванням використовувався разом із водолазами, щоб сфотографувати корабель та навколишні уламки по морському дну. Водолазам вдалося зібрати вісім годин запису та тисячі фотографій субмарини.

"Проведення занурень на цьому місці викликає значні труднощі через мулисте морське дно та каламутну воду. Розташування та невблаганна сильна течія перешкоджають природному очищенню від бруду та сміття, серйозно обмежуючи видимість. Але вкрай необхідно провести комплексне розслідування, щоб точно встановити походження цієї аварії", - йдеться у статті.

Деякі аналітики припускають, що уряд Аргентини не бажає надавати інформацію про підводний човен через майбутні президентські вибори 2023 року, а деякі взагалі вважають, що аргентинський уряд займається прикриттям.

"У ситуаціях, коли уряд зберігає мовчання щодо конкретного питання, наприклад, нещодавнє відкриття того, що може бути підводним човном Другої світової війни, це для уряду вкрай важливо реагувати на будь-які викликані занепокоєння, незважаючи на будь-які історичні, політичні чи фінансові обмеження. Відсутність цього лише підживлює спекуляції та підозри. Правда вимагає визнання як позитивних, так і негативних аспектів історії та збереження об’єктивності при дослідженні історичних подій, особливо тих, що стосуються Другої світової війни. Хоча жоден уряд не є ідеальним, ми не можемо ігнорувати серйозні та потворні помилки, які були зроблені в минулому", - наголосив директор Центру Симона Візенталя в Латинській Америці Аріель Гелбун.

Також ми писали, що у Франції ухвалили резолюцію, яка оголошує Голодомор в Україні в 1932-1933 роках геноцидом українців.

  • Вас може зацікавити:

Європа зрозуміла: Європарламент визнав Голодомор 1932-33 років геноцидом Українського народу

Німеччина визнала Голодомор геноцидом українців: чому Бундестаг наважився на такий крок

Як Росія присвоїла собі перемогу у Другій світовій війні, "забувши" про подвиг мільйонів українців