RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

У Вінниці проводять розкопки на території собору: що вже знайшли, фото

У Вінниці, де затримали агента ФСБ, на території комплексу Домініканського монастиря (нині Спасо-Преображенський кафедральний собор ПЦУ), який було започатковано у першій половині XVII століття, науковці обласного краєзнавчого музею проводять археологічні дослідження й вже знайшли кілька цікавих артефактів.

Про це повідомляє Музей Вінниці.

Читайте: На дні обмілілого Дніпра знайшли 7-метровий човен, якому сотні років: фото і відео

Оновним завданням цього року є розкриття і розчистка розкопу, який був досліджений у 2013-2017 роках. Тоді було виявлено різночасові споруди та об'єкти від початку XVI до XIX століття.

Фахівці провели ґрунтовні дослідження, які дали змогу виявити на місці комплексу Домініканського монастиря потужні фундаменти, детальне призначення та датування яких ще належить встановити.

У 2018 році об’єкт досліджень було законсервовано, з можливістю подальшої музеєфікації. Цьогоріч роботи відновили, орієнтовно, до кінця липня й фахівці мають дослідити територію і надати свої висновки з приводу її подальшого майбутнього.

Цьогоріч археологам вже вдалося знайти дві козацькі люльки з білої глини, які датують XVII століттям, кілька монет часів Російської імперії, два набори кахель XVIII століття, фрагменти кераміки XVII-XIX століття тощо.

Нагадаємо, що музейники та науковці сканують у 3D форматі Києво-Печерську лавру.

  • Вас може зацікавити:

Все цінне забрали: фото розграбованого окупантами краєзнавчого музею у Херсоні

У Херсоні окупанти пограбували художній музей - картини фурами вивезли до Криму: фото

Мінкульт запустив онлайн-екскурсію знищеним музеєм: деталі