RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

Києво-Печерську лавру сканують у 3D форматі: що відомо, фото

Унаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС пошкоджено десятки об'єктів культурної спадщини, тому в умовах постійної загрози українські музейники та науковці опановують сучасні технології оцифрування культурних пам’яток та музейних експонатів із метою захисту культурної спадщини.

Про це інформує Національний заповідник Києво-Печерська лавра.

Як повідомляється, за спільною ініціативою Мінкульта, Офісу ЮНЕСКО в Києві та заповідника розпочався процес 3D-сканування Троїцької надбрамної церкви, яка була збудована ще на початку XII ст. та є єдиною повністю збереженою давньоруською пам'яткою Києво-Печерської лаври.

Читайте: Росіяни перетворили Національний музей Сковороди на руїни: фото та відео

Незважаючи на риштування і незавершені реставраційні роботи, швейцарський експерт із 3D-сканування Еммануель Дюран та київський архітектор, засновник проекту "Scan UA"Сергій Ревенко провели сканування цього об’єкта.

Наголошується, що отримані дані допоможуть проводити геомоніторинг, для контролю та фіксації деформаційних процесів (зсуви, просідання тощо), а також відслідковувати негативний вплив на пам’ятку від вибухових хвиль.

У заповіднику підкреслюють, що сканувальні роботи - це можливість віртуально зберегти інформацію про мистецькі та архітектурні нюанси, популяризувати культурну спадщину України як частину європейського надбання на міжнародному рівні, адже руйнування культурного спадку є методом росіян позбавити українців ідентичності й історичної пам'яті.

Нагадаємо, після підриву росіянами Каховської ГЕС будинок-музей Поліни Райко в Олешках опинився під водою.

Вас може зацікавити:

Все цінне забрали: фото розграбованого окупантами краєзнавчого музею у Херсоні

У Херсоні окупанти пограбували художній музей - картини фурами вивезли до Криму: фото

Мінкульт запустив онлайн-екскурсію знищеним музеєм: деталі