RU  UA

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Культура

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Від сновидінь до СБУ: найдивніші музеї Києва, які варто відвідати

Апостроф-Київ продовжує знайомити читачів з культурним життям столиці

Апостроф-Київ продовжує знайомити читачів з культурним життям столиці Фото: Getty images

Як кожна столиця, Київ славиться великою кількістю музеїв різної тематики та спрямованості. Але поряд з художніми й історичними є такі, назви й тематика яких відверто дивують. "Апостроф" знайомить читачів із найбільш незвичайними. Про них мало хто знає. Менше з тим, історія та експозиції роблять їх такими, про які говорять mustlook.

Музей сновидінь

Адреса: вул. Чигоріна, 55

Години роботи: субота, неділя, 14:00 – 18:00

"Що можна експонувати в такому музеї?" - скажете ви. Та сновидіння – один з найбільш таємничих аспектів людського існування, і хіба є хтось, хто не хотів трохи більше зазирнути за лаштунки цієї таємниці? У музеї це можливо. Звісно, матеріальних експонатів тут немає. Натомість є скриня, що зберігає сни. Вона створена, щоби кожен міг переказати свій сон у вигляді есе, короткого відеоряду чи картини. І покласти потім сон до скрині. До речі, це можна зробити навіть онлайн на сайті музею.

У цій скрині можна познайомитись і з іншими снами. Раптом, комусь сниться одне й те саме.

У музеї можна дізнатися, до чого наснився той чи інший сон. Для цього можна звернутися до Стіни вільних асоціацій із купою шухляд. Запитання з приводу сну можна описати й покласти у будь-яку з них. А наступного разу завітати до музею й отримати відповідь на своє запитання. Працівники музею радо допоможуть розібратися в своєму сні. Чи снах.

Дивіться: Фортеця, старий міст і будинок з воронами: невідомий Київ у самому серці столиці

У музеї проходять також лекції, зустрічі й майстер-класи – не лише на тему снів, а й психології, мистецтва. На лекціях можна обговорити різні філософські питання, наприклад, чому чоловіки бояться жінок, та як це відтворено в мистецтві? Є зустрічі з психоаналітиками, курси з сучасного мистецтва і навіть інноваційна програма вивчення англійської.

Музей фотоілюзій

Адреса: вул. Сагайдачного, 41

Години роботи: щодня, 10:00 – 18:00

А в цьому музеї найбільш фантастичні сни можуть стати реальністю. У наш час це можливо завдяки новітнім технологіям. Тут можна стати учасником карколомних подій, героєм Marvel чи кінозіркою з обкладинки модного журналу.

У музеї фотоілюзій немає експозицій – тут відбувається дійство, екшн. Потрапити в пащу акули? Будь-ласка! Залізти на верхівку Біг Бену чи полетіти на паперовому літаку на Батьківщину Мати? Жодних проблем. Ще можна залізти на Монумент Незалежності, спілкуватись крізь дзеркало, погуляти з динозаврами чи пограти у футбол із чемпіонами світу – словом, у розпорядженні відвідувача купа фантастичних опцій.

Усе це можна фотографувати самому або ж замовити професійну фотозйомку від музейних фахівців. У музеї розташовані 43 локації з тривимірним ефектом та правильним світлом, що створює необхідні ілюзії. У підсумку, можна отримати не лише купу неймовірних вражень, а й не менш карколомні фото, які наберуть чимало щирих вподобайок у соцмережах.

Фото: facebook.com

Музей історії туалету

Адреса: вул. Рибальська, 22

Години роботи: щодня, 10:00 – 18:00

Хто вперше чує цю назву, зазвичай усміхається. Але музей вартий серйозної екскурсії, бо експонати видовищні, а оповіді екскурсоводів – напрочуд захоплюючі. У музеї, як можна здогадатися з назви, розповідають про те, як впродовж історії змінювались пристрої для справляння природньої потреби. Адже не завжди в наших пращурів була така розкіш, як можливість із комфортом сходити до вбиральні.

У музеї можна дізнатися цікаві факти, наприклад, чому в Середньовіччі унітаз називали "гардеробом" та як функціонував винахід у цій сфері видатного Леонардо да Вінчі.

Дивіться: Мистецтво зі сміття: як київський художник рятує довкілля, створюючи шедеври

Експозиція охоплює практично всі періоди розвитку туалету, починаючи від доісторичної епохи, а також давніх єгиптян та римлян. Є тут і вікторіанський горщик, і перший англійський ватерклозет і навіть найновіші розробки японських технологій у цій сфері. Загалом у музеї близько 300 експонатів. Це унітази з фарфору, каменю й металу. Є й мініатюри – найбільша колекція туалетних сувенірів, що навіть удостоїлась Книги рекордів Гіннеса. Вона являє собою 600 маленьких унітазів – це не лише статуетки, наприклад, у вигляді трону, а й прикладні речі на кшталт попільничок, запальничок, трубок тощо. Також можна побачити туалетні приладдя – як-от, матеріали, якими люди мились.

Музей непотребу

Адреса: вул. С. Сагайдака, 112

Години роботи: щодня, 09:00 – 18:00

Іще на початку 40-х років минулого століття в Києві заснували завод із переробки вторинної сировини. Приблизно тоді на території заводу й відкрили музей. Все почалось із того, що працівники заводу знаходили серед сміття цікаві речі й зберігати їх замість того, щоб викинути. Згодом назбиралась чималенька експозиція, і працівники заводу навіть почали приймати предмети старовини. Так утворився Музей антикваріату.

Музей являє собою дві експозиції. Перша – в приміщенні, друга – під відкритим небом, де розташувались крупніші предмети, які не помістились у чотирьох стінах. Серед експонатів можна побачити більш ніж дивні предмети. Це, наприклад, дореволюційний патефон, самовар із чоботом, і навіть комплект інструментів для катувань царської жандармерії. Є тут навіть прилад для переробки конопель, і ходунки, за допомогою яких вчилися ходити діти у XVIII столітті. А ще різні фотоапарати, кінокамери, лампи, радіоприймачі та інший вельми цікавий раритетний непотріб.

Фото: facebook.com/drugejittya

Особливої уваги заслуговують експонати часів СРСР, а надто фігури й бюсти Леніна, яких тут ціле розмаїття, близько півсотні. Рекордсменка – 7-метрова статуя більшовицького вождя, яку привезли з Криму. А хто не хоче дивитись на Леніна, може оглянути олімпійських ведмедиків, радянські ковзани або ж чудернацькі іграшки чи фігурки оленів.

Музей може бути реальною альтернативою краєзнавчому - це такий собі "негламурний" його варіант. Оцінять його і діти, і їхні дідусі з бабусями, і молоді хіпстери, падкі до старовини.

Музей іграшки

Адреса: Кловський спуск, 8

Години роботи: вівторок - п'ятниця, 10:00 – 18:00, субота, 10:00 – 17:00

У 2005 році у центрі Києва був відкритий Державний музей іграшки, що налічує близько 15 тисяч експонатів з усієї України, які відображають історію розвитку української іграшки. А тому тут можна побачити принади для дітлахів різних епох і поколінь. Тому це музей не лише для дітей. Адже кому зі старшого покоління не кортить пустити сльозу від погляду на символи свого далекого безтурботного дитинства? Звісно, сучасні іграшки тут теж присутні.

Насправді музей поставив собі за мету окреслити історію забавок від давнини до сучасності. Тож відвідування його буде не лише цікавим, а й корисним для розширення кругозору.

Дивіться: Місто під містом: що криється в глибинах центру Києва

Музей може похвалитися цікавими експонатами, на кшталт іграшок, виготовлених із сиру закарпатськими майстрами. Є фарфорові іграшки, ляльки – від мотанки до Барбі, автомобілі – від дореволюційних до надсучасних, навіть трансформер і сучасна модель залізниці.

Окремої уваги заслуговує колекція радянських ляльок, що уособлюють різні професії, службовий транспорт радянської епохи, персонажі казок, м’які іграшки різних розмірів і форматів, і, звісно ж, новорічні символи й прикраси.

Музей каналізації

Адреса: Харківське шосе, 50А

Години роботи: щодня, 08:00 – 17:00

Якщо є музей води і навіть туалету – то вже напевно знайдеться й експозиція для музею каналізації. Приміщення його являє собою стару насосну каналізаційну станцію. Саме тут можна дізнатись про потаємне – як облаштований київський водопровід. Усі секрети роботи каналізації та водопровідних систем можна побачити на власні очі – до уваги відвідувачів макет водопроводу в натуральну величину.

Окрім цього, у музеї розкажуть, як була винайдена каналізація взагалі – наприклад, з чого виготовляли перші труби і які вони були завтовшки. Зокрема, можна ознайомитися з системами Давньої Греції та Риму.

Є тут і зразки перших київських труб, макети колекторів. Працівники музею охоче розповідають і показують наочно санітарні перипетії зі стічними канавами Подолу та архівні документи, що свідчать про розробку різних проектів та кампаній із будівництва каналізації, зокрема, за участі Владислава Городецького.

Фото: facebook.com/kvk.museum

Такий музей – єдиний в Україні, натомість його аналогів чимало у Європі. Відкрили музей каналізації в 1994 році з метою освіти населення – вхід сюди й досі безкоштовний, але треба заздалегідь домовлятись із адміністрацією про відвідування. Експозиція, до речі, не припиняє поповнюватись – як давніми артефактами, так і сучасними, на кшталт пластикових люків.

Музей СБУ

Адреса: вул. Володимирська, 35

Години роботи: за домовленістю

Кого нічим не здивуєш – тих взялися дивувати силовики. Хто би міг подумати, що в приміщенні Служби безпеки може працювати музей, присвячений криміналу та діяльності органів правопорядку? Але потрапити сюди не так легко, як до інших музеїв. Потрібно пройти детальну перевірку й заповнити купу паперів. Насправді цей музей покликаний познайомити з професією молодих силовиків-початківців. Їх знайомлять з історією справи, її розвитком, Тут же відбувається й процедура присяги.

Хто би сумнівався, що тутешні експонати варті інтересу. Наприклад, можна побачити фото й історії різних злочинців, рецидивістів, кримінальних авторитетів. Тут купа імен, як-от відомий лідер професійних квартирних крадіжок Аміран Ебралідзе. Можна дізнатися чимало цікавого про легендарні 90-ті, на кшталт історії рекету – як кримінальні угрупування тримали під контролем 85% підприємств. Є тут також величезний пакет героїну, усілякі іграшки й пристрої, куди ховали наркотики, колекція фальшивих купюр та монет, записки від того ж таки рекету, контрабанда, зброя, вибухівки та інші "цікавинки".

До слова, до музею можуть завітати не лише майбутні силовики – частина експозицій, доволі пізнавальна, доступна і допитливим гостям. Із позначкою "не повторювати в реальному житті".

Читайте також

Авангард - наш: в Києві відкрилась виставка світового мистецтва, яке зародилось в Україні

Виставка, що відкрилася у музеї історії Києва, стала першим кроком у створенні музею українського авангардизму