RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Від "хобіта" та неандертальців до "вампіра": ТОП-15 найреалістичніших реконструкцій зовнішності

Завдяки сучасним науковим методам і технологіям науковці мають змогу відновити зовнішність древніх людей та дізнатися більше про їх минуле та спосіб життя.

Фото найкращих реконструкцій опублікували livescience.

"Ава", жінка бронзового віку

Археологи використовували методи криміналістики для збору слідів інформації про загадкову жінку з бронзової епохи, чия могила була виявлена в Шотландії та яку вони назвали "Ава". Аналіз ДНК вказав на те, що вона, найімовірніше, мала карі очі, чорне волосся і темну шкіру, а вимірювання її великогомілкової кістки показали, що вона була високою та мала зріст приблизно 1,71 метра. З використанням цієї інформації разом із сканами її черепа, якому 3800 років, художники створили приблизне візуальне відображення того, як вона могла виглядати.

Інтелігентка 7-го століття

Таємниця навколо 16-річної дівчини, яка була похована в Англії в дерев'яному ліжку з золотим хрестом та рубінами, довгий час залишалася нерозгаданою після її відкриття у 2011 році. Проте тепер новий проєкт реконструкції обличчя дозволяє уявити зовнішній вигляд цього англосаксонського підлітка.

Жінка кам'яного віку

Череп, який знайшли у печері в Младечі Чеської Республіки та спершу вважали чоловічим, насправді належав 17-річній дівчині. Дослідники припускають, що вона народилася й жила в період верхнього палеоліту, який відомий як Оріньяк, і є однією з найстаріших Homo sapiens, які були знайдені в Європі.

Богемія доби бронзи

Кістки цієї жінки з бронзової епохи, яка, за припущеннями, жила між 1880 і 1750 роками до нашої ери, були виявлені на кладовищі поблизу села Мікуловіце в Богемії, Чеська Республіка. Ця заможна жінка відносилася до культури Унетіце, яка славилася своїми виробами з металу. Отже, не дивно, що її поховали разом з п'ятьма бронзовими браслетами, двома золотими сережками та намистом із тринитковим закриттям, в якому містилося понад 400 бурштинових намистин.

Пенангська жінка з Нового Кам'яного віку

Кістки цієї жінки з бронзової епохи, яка, за припущеннями, жила між 1880 і 1750 роками до нашої ери, були виявлені на кладовищі поблизу села Мікуловіце в Богемії, Чеська Республіка. Ця заможна жінка відносилася до культури Унетіце, яка славилася своїми виробами з металу. Отже, не дивно, що її поховали разом з п'ятьма бронзовими браслетами, двома золотими сережками та намистом із тринитковим закриттям, в якому містилося понад 400 бурштинових намистин.

Читайте також: Біля узбережжя Швеції знайшли найстарішу в Європі артилерійську гармату: фото унікального артефакту

Середньовічна шотландка

Завдяки сучасним досягненням науки та судової експертизи, дослідники змогли поглибити наше розуміння життя в середньовічній Шотландії, створивши реконструкцію обличчя однієї з трьох осіб, чиї скелети були виявлені в середньовічному склепі в Шотландії. Кріс Рінн, судовий антрополог зі спеціалізацією на черепно-лицевій антропології, який провів цю реалістичну реконструкцію обличчя, відзначив, що це "найбільш симетричний череп", над яким вони коли-небудь працювали.

Середньовічний шотландський священник і єпископ

Останки цих двох чоловіків були виявлені у тому самому середньовічному склепі в Шотландії, де були знайдені рештки попередньої жінки. За допомогою 3D-сканування кожного черепа, Кріс Рінн вдалося створити неймовірно реалістичні реконструкції обличчя цього священника та єпископа, включаючи відображення розщілини губ та піднебіння священника.

Юнак-неандерталець

Близько 70 тисяч років тому цей молодий неандерталець мандрував територією, відомою як Доггерленд, що розташовується біля узбережжя Нідерландів. З використанням лише фрагмента черепа, знайденого на дні Північного моря, художник-палеоантрополог зумів створити бюст цього молодого неандертальця, включаючи навіть пухлину над його правою бровою.

Три стародавніх єгиптяни

Обличчя трьох чоловіків, які жили понад 2000 років тому в давньоєгипетському місті Абусір-ель-Мелек, відтворено у цій реконструкції. Дані ДНК були виокремлені з їхніх мумій і використані в процесі, відомому як судово-медичне фенотипування ДНК, яке використовує генетичний аналіз для передбачення форми рис обличчя та інших аспектів зовнішнього вигляду особи. Ця інформація дозволила вченим створити реконструкції обличчя трьох чоловіків, які були віком приблизно 25 років.

Людина кам'яного віку

Череп цієї мезолітичної особи, яка померла близько 8000 років тому, коли їй було понад 50 років, був виявлений прикріпленим до стовпа на дні невеликого озера в теперішньому муніципалітеті Мотала, східно-центральна Швеція. Навіть при відсутності щелепи судовий антрополог зміг реконструювати обличчя цієї особи, використовуючи вимірювання і аналіз інших частин черепа.

"Вампір" 18 століття

Цей 55-річний чоловік був похований у Грізволді, штат Коннектикут, наприкінці 18 століття, і його останки були знайдені з перехресними стегновими кістками на грудях. Це є ознакою того, що місцеві жителі вважали його вампіром. З історичного точки зору, люди раніше схильні були вважати, що ті, хто помер від туберкульозу, могли бути вампірами. Проте, важливо відзначити, що в цьому випадку відсутній елемент кинжала або іклів, які часто асоціюються із вампірами у легендах і фольклорі.

18-річна Авгі з Греції

Шведський скульптор Оскар Нільссон витратив близько 220 годин на детальне відтворення кожного окремого м'яза обличчя Авгі. Про життя 18-річної Авгі відомо дуже мало, лише те, що її кістки були знайдені у печері в центральній Греції, і їм близько 9000 років.

Єгипетська дитина

За допомогою комп’ютерної томографії дослідники сканували мумію хлопчика, яку знайшли на кладовищі поблизу піраміди Хавара, на південному заході від Каїра, Єгипет. Використовуючи цю інформацію та аналізуючи попередні рентгенівські знімки, вони виявили, що створене ними тривимірне цифрове зображення виглядало майже так само, як картина , з тією лише різницею, що хлопчик, який жив між 50 роком до н.е. і 100 роком нашої ери, виглядав на своєму портреті трохи старшим.

Стародавня "шаманка"

Цю жінку-мисливця-збирача, яку знайдено серед інших поховань, датованих від 5500 до 4600 років до нашої ери, поховали вертикально в могилі в Скатехольмі, на місці археологічних розкопок на південному узбережжі Швеції. Вона сиділа на "троні", виготовленому з оленячих рогів, і мала вік приблизно 30-40 років. Ця жінка була багато прикрашена, і вважається, що вона відігравала важливу роль у своїй спільноті.

Друїд "Хільда"

"Хільда", одна з найстаріших відомих друїдів Шотландії, жила в залізну добу і, за припущеннями, померла приблизно між 55 роком до нашої ери та 400 роком нашої ери. Її беззубий череп і останки були виявлені біля північного узбережжя Шотландії в Сторновей, на острові Льюїс. Ця реконструкція представляє воскове відтворення її обличчя, демонструючи вузлуваті зморшки та видиму рішучість.

Раніше ми писали, що археологи на дні Середземного моря знайшли скляний посуд стародавніх римлян.

Вас може зацікавити:

В США знайшли величезне кладовище слонів, якому 6 мільйонів років: фото і відео

Біля берегів США виявили рибу-"інопланетянку" з очима, що світяться: фото і відео

Науковці розкрили загадку мумії "японської русалки": фото та відео дивної істоти