RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Міг битися за Ганнібала чи Цезаря: археологи знайшли останки бойового слона, фото

В Іспанії археологи розповіли про дивовижну знахідку, яку тривалий час тримали у таємниці. Йдеться про рештки бойового слона, яким близько 2000 років.

Про це повідомляє видання Elpais.

Читайте також: У Єгипті знайшли останки тисяч муміфікованих баранів: що сталося з ними

Як зазначається, про загадку гігантських розмірів не розповідали чотири роки, доки не вдалося зібрати більше інформації.

Так, під час екстрених розкопок у Кордові в 2019 році археологи знайшли зап’ястя (кістку кисті) "слона великих розмірів", убитого між кінцем четвертого і серединою першого століття до нашої ери.

Припускають, що його місце розташування, пагорб Лос-Кемадос і околиці, в центрі південного іспанського міста Кордова, можливо, було головним театром великомасштабної битви за участю африканських слонів.

Також виявили 17 снарядів (випущених з катапульт) та інше озброєння. На той час римлянин Гай Луцій Марк захопив місто, яке до того часу було в руках карфагенян, у 206 р. до н.е., а в 45 р. до н.е. Юлій Цезар, якого захищали слони мавританського царя Богуда, вигнав помпейців під час другої громадянської війни Римської республіки.

Як зауважує видання, з огляду на це постає питання: кістка походить від одного з бойових слонів Ганнібала чи від одного з Юлія Цезаря? Цілком можливо, це навіть один із товстошкірих, посланих королями Північної Африки для облоги Нумансії.

Вчені не знають, тварина загинула в бою чи з іншої причини. Зокрема, зоолог і доцент кафедри доісторії в Університеті Кордови Рафаель Мартінес, вважає, що це зап’ясткова кістка правої кінцівки, також відома як capitatum, африканського чи індійського слона. Дуже складно визначити вид, азіатський (Elephas maximus) чи африканський (Loxodonta Africana). Це відкриття становить величезний інтерес, враховуючи практичну відсутність останків слонів із доримського контексту в Європі, за винятком предметів зі слонової кістки

"У будь-якому випадку цю непомітну кістку можна інтерпретувати як доказ присутності цих тварин на території сучасної Кордови між 4-м і 2-м століттями до нашої ери. Він такий цікавий тим, що це не бивень, який був сировиною для виготовлення виробів, а кістка кінцівки. Вона могла належати до періоду Пунічних війн (між карфагенянами та римлянами, - Ред.). Це може бути перший зі слонів Ганнібала, якого виявили. Ми не можемо знати напевно, але це точно був чималий звір", - додав він.

Раніше ми писали, що на дні океану дослідники знайшли "заповідник" із невідомими істотами.

  • Вас може зацікавити:

В Ізраїлі під час розкопок у пустелі знайшли скриньку з кладом: фото

У Єгипті відновили чудові "картини" у стародавньому храмі бога Хнуму: фото

У Японії знайшли древню дерев'яну статую заввишки 3,5 метри: фото і відео