RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

В Африці знайшли найстарішу дерев’яну споруду у світі: їй пів мільйона років, фото

На північному сході Замбії археологам вдалося знайти зразки стародавніх колод, які зберігалися в залитому водою піску біля річки Каламбо майже півмільйона років.

Про це повідомляє видання Ancient-origins.

Читайте також: У Греції знайшли шолом часів Марафонської битви: артефакт вразив усіх

Як зазначається, йдеться про зразки, яким 476 тисяч років. Їх виявили на археологічному місці водоспаду Каламбо. Дослідження, проведене археологами з Університету Ліверпуля та Університету Аберіствіт у Сполученому Королівстві, свідчить, що колоди навмисно вирізали та сформували для використання як будівельних матеріалів. Використовуючи нову технологію датування, відому як люмінесценція, вчені змогли підтвердити дивовижний вік цих неймовірно стародавніх артефактів.

Зараз це залишки найдавнішої дерев'яної споруди, знайденої будь-де в світі. На археологічних розкопках Гешер Бенот Яаков в Ізраїлі була знайдена полірована дерев’яна дошка, виготовлена 780 тисяч років тому. Однак це був простий артефакт, який, швидше за все, не був частиною справжньої будівлі.

Як кажуть науковці, не залишає жодних сумнівів, що будівельна група, відповідальна за будівництво споруди в стародавній Замбії, складалася виключно з ранніх предків людини.

"Знахідки демонструють несподівану ранню різноманітність форм і здатність формувати стовбури дерев у великі комбіновані структури. Ці нові дані не тільки розширюють віковий діапазон деревообробки в Африці, але розширюють наше розуміння технічного пізнання ранніх гомінідів, змушуючи переглянути використання дерев в історії технології", - наголошують вчені.

Кам’яні знаряддя використовували для вирізання та формування двох колод, які клали впоперек і прикріплювали, щоб утворити основу для платформи або для стін якогось типу житла. Неможливо переоцінити, наскільки дивовижним є це єдине у своєму роді відкриття, оскільки воно є найдавнішим доказом використання зрізаних колод як будматеріалів.

Як правило, деревина не служить сотні тисяч років, адже зазвичай гниє і розкладається задовго до цього. Але рівень води в річці Каламбо на місці водоспаду вищий, ніж зазвичай, що наситило навколишній пісок і допомогло захистити зрізані колоди від ерозійних і корозійних сил природи.

До цього моменту вважалося, що архаїчні люди, які жили півмільйона років тому, використовували деревину лише для виготовлення копальних палиць чи списів або для добування вогню. Але це дивовижне нове відкриття доводить, що здібності до обробки деревини були сильно недооцінені.

Раніше ми писали, що археологи знайшли у Китаї найдавнішу дренажну систему з кераміки, якій 4 тисячі років.

  • Вас також може зацікавити:

Археологи знайшли в Туреччині статую триголової богині Гекати: фото

Розкрито ще одну таємницю Крижаної людини Етці: стало сюрпризом для вчених, фото та відео

Граф Дракула плакав справжніми кривавими сльозами: вчені знайшли підтвердження легенди, відео