RU  UA  EN

Вівторок, 22 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 44.35
НБУ:USD  40.90
Суспільство

Новини

22 жовтня

Всі новини

Археологи знайшли в Китаї найдавнішу дренажну систему з кераміки, якій 4 тисячі років: фото

Археологи, після розкриття таємниці походження таримських мумій з Китаю, виявили найдавнішу дренажну систему з керамічних труб, що коли-небудь була знайдена в Піднебесній.

Про це пише Ancient Origins.

Читайте також: У Болгарії археологи виявили останки тварин, які жили 83 мільйони років тому

"Це диво доісторичної інженерії було виявлено під час розкопок у давно покинутому неолітичному поселенні, відомому як Пінлянтай, в провінції Хенань на півночі Центрального Китаю. Вважається, що будівництво дренажної системи, яка включала велику мережу взаємопов'язаних канав і величезний рів на додаток до підземних труб, відбулося між 2100 і 1900 роками до нашої ери”, - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що будівництво такої складної системи управління водними ресурсами було необхідне для існування громади Пінлянтай. Стародавнє поселення було збудовано у гирлі річки Верхній Хуай, у регіоні, де в сезон літніх дощів може випадати 50 сантиметрів опадів за один місяць. Вивчивши зразки відкладень віком 4200 років, китайські археологи виявили свідчення надзвичайно сильних і потенційно катастрофічних злив, що мали місце на той час, підтверджуючи, що повені були величезною проблемою в регіоні в епоху неоліту.

"Одним із захоплюючих аспектів дренажної системи був її дизайн. Для кожного окремого будинку в селі було збудовано окремі дренажні канави, щоб кожен із мешканців був захищений від повеней. Тим часом у громадських місцях у Пінлянтаї були глибші канави, які з'єднувалися керамічними трубами, що відводили воду в рів, що оточував селище. Примітно, що кожне домашнє та громадське приміщення у поселенні було однаково добре осушене, що свідчить про те, що нікому не давали особливих привілеїв при будівництві системи”, - пише автор матеріалу.

За словами вчених, керамічні труби все ще перебувають у відмінному стані, мають діаметр від 20 до 30 сантиметрів, і були виготовлені у вигляді секцій завдовжки від 30 до 40 сантиметрів, які можна було з'єднати разом. Селище було збудовано на невеликому схилі, що спускається під кутом, і дренажна система була вирівняна таким чином, щоб вся вода стікала вниз по схилу та в сторону від житлових кварталів.

"Очевидно, що система управління водними ресурсами була побудована таким чином, щоб захистити всіх у співтоваристві від повені. Це прагнення до рівності було також відбито у тому факті, що всі будинки, розкопані в Пінлянтаї, були одного й того ж скромного розміру, і всі вони були згруповані в ряди, які не видавали натяку на соціальний поділ.Поховання на громадському цвинтарі також не показали жодних ознак відмінності між елітою та простими громадянами, оскільки всі розкопані могили та гробниці були вириті в однакових пропорціях і не мали складних надгробків чи колекцій могильного інвентарю", - підкреслюється в матеріалі.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Киргизстані знайшли рідкісну шаблю, яку назвали середньовічним дивом.

Вас також може зацікавити:

У Норвегії знайшли унікальний меч вікінгів - проливає світло на їхні подорожі: фото

В Італії виявили ляльку віком понад 7 тисяч років: чим вона унікальна

Зберігся з часів Бронзового віку: у Німеччині знайшли унікальний меч