RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Археологи знайшли місце смерті засновника Священної Римської імперії: фото розкопок

Археологи ймовірно знайшли місце смерті першого імператора Священної Римської імперії - Оттона Великого. Вони вважають, що ця історична постать, як і його батько поховані бенедиктинському монастирі в Мемлебені у Німеччині.

Про це повідомляє arkeonews.

Колишній монастир Мемлебен є одним із найважливіших місць на Романській дорозі. Руїни монастирської церкви XIII століття зі збереженою криптою вважаються видатною будівлею, яка документує перехід від пізнього романського стилю до ранньої готики. Цей монастир відображає історичне значення місця: засновник Священної Римської імперії, імператор Оттон I, відомий як Великий, помер у Мемлебені в 973 році, як і його батько Генріх I у 936 році.

Син і наступник Оттона Великого, Оттон II, і його дружина Теофана заснували на місці смерті імператора розкішно обставлений бенедиктинський монастир на честь імператора. Вперше він згадувався в 979 році і був одним з найважливіших монастирів в Оттонській імперії.

Читайте також: В Італії виявили ляльку віком понад 7 тис. років: чим вона унікальна

У 2022 році безпосередньо біля північної бічної апсиди монументального храму Оттона II було знайдено залишки фундаментів кам’яної споруди, яка існувала до побудови церкви. Оскільки це була перша зачіпка, що вказувала на архітектуру, яка існувала до будівництва монументальної базиліки і, таким чином, сягає часів Генріха I та Отто Великого, її вивчення мало особливе значення під час цьогорічних розкопок.

Внутрішня частина має масивне покриття, яке слугувало підконструкцією для підлоги з вапняної штукатурки, що збереглася лише невеликими частинами. Надзвичайна якість будівлі 10-го століття дозволяє зробити висновок, що це або давна сакральна будівля, або важлива репрезентативна будівля пфальцграфства Мемлебен.

Залишки таємничої споруди змушують згадати про письмові джерела XVI століття, згідно з яким перепоховання серця Оттона Великого знаходилося на території клуатру. Згідно з хронікою Тітмара фон Мерзебурга початку XI століття, нутрощі правителя були поховані в ніч після його смерті в церкві Св. Марії Мемлебена (попередниці монументальної церкви Оттона II), а його забальзамоване тіло було перевезено до Магдебурга. Тож цілком можливо, що залишки правителя знаходяться у нововідкритій будівлі.

Раніше ми писали, що в Норвегії знайшли унікальний меч вікінгів, який проливає світло на їхні подорожі.

  • Вас також може зацікавити:

В Ізраїлі у "чорного археолога" вилучили монети останнього єврейського царя: фото артефактів

Яким насправді був Тутанхамон: єгиптолог розкрила правду про фараона

У Польщі археологи виявили масове поховання вампірів: сотні людей були страчені